Met Pasen doen wij met mijn ouders en het gezin van mijn zusje vaak iets gezelligs, als een brunch of een high tea. Iedereen neemt dan een aantal lekkere dingen mee. Ik houd daarvan! Afgelopen Pasen maakte ik deze mini tompouce voor Pasen. Leuke eenhaps gebakjes!
Tompouce
Wist je dat de tompouce (ook wel geschreven als tompoes) een typisch Nederlands gebakje is van bladerdeeg met banketbakkersroom en roze glazuur? Ik schreef er een artikel over in de serie geschiedenis van beroemde gerechten.
Banketbakkersroom
Het is echt het allerlekkerste om banketbakkersroom zelf te maken. En dat is echt niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Je kunt het ook prima voorbereiden zodat je op het laatste moment alleen nog de tompouces in elkaar hoeft te zetten. Geen zin, geen tijd? Je kunt ook kant-en-klare mix voor banketbakkersroom kopen, daar hoef je alleen nog melk aan toe te voegen.
Paas brunch of hight tea
Nog op zoek naar leuke recepten voor je paas brunch of high tea? Hier een paar lekkere suggesties:
Gezonde borrelplank voor Pasen
Eggs benedict
Omeletrol met kruidenkaas en zalm
Gevulde eieren 2.0
Gehaktbrood met ei
Frittata uit de oven
Koektaart voor Pasen
Mini tompouce voor Pasen
Mini tompouce voor Pasen
Wat heb je nodig:
- plastic folie
Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom:
- 50 gram suiker
- 1 zakjes vanillesuiker
- 25 gram bloem
- 250 ml volle melk
- 2 eierdooiers
Voor de tompouce:
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg
- 75 gram poedersuiker
- gele voedingskleurstof
- taartdecoratie
- slagroom
Aan de slag!
- Roer de suiker, vanillesuiker, eierdooiers en bloem in een beslagkom goed door.50 gram suiker, 1 zakjes vanillesuiker, 25 gram bloem, 2 eierdooiers
- Breng in een pan de melk aan de kook. Haal zodra de melk begint te koken de pan van het vuur. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe aan het dooiermengsel en meng steeds goed door.250 ml volle melk
- Giet het geheel nu terug in de pan en breng aan de kook. Blijf goed roeren. De room is goed als het de structuur heeft van dikke vla.
- Neem een ovenschaal en giet hier de room in. Dek af met een stuk plasticfolie (goed tegen de banketbakkersroom aandrukken, zo voorkom je een vel). Laat buiten de koelkast een kwartiertje afkoelen en zet dan in de koelkast. Laat volledig afkoelen.
- Roer voor gebruik de room nog even goed door.
- Verwarm de oven op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien en snijd uit elk velletje 6 rechthoekige stukken. Leg de stukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en prik de velletjes in met een vork.Bak ze in 15 minuten krokant.4 plakjes roomboter bladerdeeg
- Roer de poedersuiker met een paar druppels water tot een stevig mengsel. Het moet niet vloeibaar zijn maar nog wel smeerbaar. Voeg een paar druppels kleurstof toe en meng tot een egaal glazuur.75 gram poedersuiker, gele voedingskleurstof
- Besmeer de helft van de plakjes bladerdeeg met het gekleurde glazuur. Schep op de andere helft de afgekoelde banketbakkersroom en dek af met een geglazuurd plakje bladerdeeg.
- Decoreer de mini tompouce met slagroom en/of taartdecoratie of bijvoorbeeld verse passievrucht. Serveer direct of bewaar tot gebruik in de koelkast.taartdecoratie, slagroom