Ik schreef het al eerder in het artikel over de geschiedenis van de mojito: het is mijn favoriete cocktail! Toen ik een nieuwe smaak tartelettes wilde bedenken viel mijn oog op een flesje rum en tada: de mojito tartelettes waren geboren! Het was even zoeken naar de juiste verhoudingen maar dit recept is perfect!
Mojito
Niets roept voor mij meer vakantie op dan een heerlijke mojito. Mijn vaste drankje op La Palma! En ook op vakantie in Spanje en Portugal heb ik ‘m vaak gedronken. Die combi van rum, frisse limoen en munt is gewoon zalig!
Tartelettes
Tartelettes, ofwel mini taartjes, zijn de ideale eenpersoons taartjes om heerlijk mee te variëren. Eerder maakte ik al zalige lemon merinue tartelettes en ik heb er nog meer op de planning staan!
Mojito tartelettes
Wat heb je nodig (12 stuks)
Voor de taartbodem:
- 240 gram bloem
- 36 gram amandelmeel
- 96 gram poedersuiker
- snufje zout
- 144 gram boter
- 36 gram losgeklopt ei (ca 1 ei)
Voor de mojito crème
- 100 ml slagroom
- 125 gram mascarpone
- 1 limoen (sap en rasp)
- Ca. 10 blaadjes munt, fijngesneden
- 1 eetlepel rum (ik gebruikte Abuelo rum)
- 35 gram poedersuiker
- (eventueel) groene voedingskleurstof
- Extra limoen & munt voor decoratie
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met koele handen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ca 5 mm dikte. Neem een uitsteker die ca. 1 centimeter groter is dan je taartring. Steek een rondje deeg uit en bekleed de ring hiermee. Snij eventuele overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op de bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.
Bak de tartelettes in 12-15 minuten gaar en bruin. Verwijder de bakringen en laat volledig afkoelen.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Rasp de schil van de limoen en pers ‘m uit. Roer de mascarpone los met de limoensap en rum. Meng er de stijfgeklopte slagroom door de mascarpone. Roer er de limoenrasp en fijngesneden blaadjes munt door en kleur eventueel met een paar druppels groene voedingskleurstof.
Laat opstijven in de koelkast. Vul de tartelettes met de mojito crème. Decoreer met limoenzest en blaadjes munt.