Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n taarteter. Ik maak graag een ouderwetse appeltaart en doe een moord voor een stukje millionaires shortbread of een lemon meringue tartellette. Maar daar blijft het dan ook wel bij. Ik vind bijvoorbeeld de smaak van mokka heerlijk maar een mokkataart veel te zwaar en machtig. Dus bedacht ik deze mokkataart 2.0, een no bake mokkataart!
No bake
Het grote voordeel: de taart hoeft niet te worden gebakken. En net als bij kwarktaart of cheesecake maak je bij deze no bake mokkataart de bodem van gemalen koekjes en boter. Ik koos voor café noir koekjes, omdat de smaak zo fijn bij mokka past. Maar je kunt allerlei soorten koekjes gebruiken die je lekker lijken.
Karamel
Ik vind het super leuk om met karamel te werken. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je denkt ‘mij niet gezien’. Vervang dan de karameldecoratie gewoon door toefjes slagroom!
Chocoladekrullen
Voor de chocoladekrullen gebruikte ik mijn kruller van Boska, die ik ook gebruik om kaaskrullen mee te maken (zoals in deze heerlijke tête de moine salade). Een super fijn apparaat. Ook hier geldt dat je natuurlijk allerlei andere (chocolade) decoratie kunt gebruiken
No bake mokkataart
Wat heb je nodig:
- 1 pak (200 gram) café noir koekjes
- 100 gram roomboter
- 3 zakjes espressopoeder
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 5 blaadjes gelatine
- 75 gram suiker
Voor de decoratie
- 100 gram suiker
- Chocolade
Springvorm van 24 cm doorsnede
Verkruimel of vermaal de koekjes. Smelt de boter op een laag vuur en meng met de koekkruim. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
Week de gelatineblaadjes ca. 5 minuten in koud water. Verwarm 100 ml. water met de espressopoeder en de suiker tot tegen het kookpunt en roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine door. Haal van het vuur en laat ca. 20 minuten afkoelen. Mix ondertussen de slagroom en de mascarpone tot een stevige crème. Spatel er het koffiemengsel door en verdeel over de koekbodem. Laat in de koelkast een uurtje opstijven.
Voor de karamel: bekleed een bakplaat met bakpapier en vul de wastafel met een laagje koud water. Breng de suiker met 2 eetlepels water aan de kook (stop met roeren zodra de suiker kookt!). Kook totdat de suiker goudbruin kleurt. Haal de pan van het vuur en doop de onderkant van de pan vijf seconden in de wastafel met koud water. Maak met een vork of lepel figuren van karamel (cirkels, draden) op de bakplaat. Je kunt ook de karamel dun uitgieten en na het drogen in schotsen breken. Laat uitharden en decoreer hiermee de taart.
Wat ziet dit er heerlijk uit. Ik ben ook niet gek op gebak maar dit is wel heel aantrekkelijk om een keertje te maken