In de MHK culi news flash van februari maakte ik al melding van Kliekipedia, een initiatief van Sire om voedselverspilling tegen te gaan. Want gemiddeld gooien we per persoon in Nederland zo’n 50 kilo voedsel weg! Op www.kliekipedia.nl krijg je antwoord op vragen over verspilling en kun je inspiratie opdoen voor […]
Bakken
Mediterrane quiche met lamsgehakt
Ik hou van hartige taarten of quiches. Het is ideaal om restjes in te verwerken. Maar bijvoorbeeld ook om mee te nemen naar kantoor of een picknick. Zoals deze heerlijke mediterrane quiche, mijn all time favoriet! Lamsgehakt Deze hartige taart krijgt zijn mediterrane smaak door lamsgehakt te gebruiken, samen […]
Bloombites & Pansy shortbread cookies
Koken met bloemen, hoe leuk is dat? Bloemen smaken vaak zoet en zijn dus zowel decoratief als lekker. In de sla, op de taart of cupcake, in de soep. Niet alle bloemen zijn echter eetbaar, en de bloemen die je in de winkel koopt of in een plantsoen plukt zijn […]
Glas-in-lood-koekjes
In Heel Holland bakt zag ik voor het eerst deze zogenaamde ‘glas-in-lood’ techniek. Het leek me super om hiermee kerstkoekjes te maken. Het is echt veel eenvoudiger dan het lijkt. En het ziet er fantastisch uit! Ik heb ook harten glas-in-lood-koekjes gebakken! Glas-in-lood-koekjes Wat heb je nodig: 55 gram poedersuiker 175 […]
Pepernoot of kruidnoten bakken
Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het eten van pepernoten is al te zien op schilderijen van Jan Steen. Ik leg uit wat het verschil […]
Mug cake of brownie in een mok
Ben je de regen buiten zat? Ongesteld? Overwerkt? Liefdesverdriet? Of heb je – om welke reden dan ook NU zin in iets warm, iets met chocolade, iets helemaal alleen voor jou? Dan is deze mug cake de reddende engel in nood! Mug cake Warm, een royale eenpersoons portie (en […]
Lavender shortbread
Bij Marks & Spencers kocht ik een prachtig blik met lavender shortbread koekjes. In eerste instantie viel ik voor de vorm en kleur van het blik maar toen had ik de koekjes nog niet geproefd! Wat is dat ontzettend lekker. Die geur, die verfijnde smaak! Het blik was vrij prijzig […]
Worteltaart of carrot cake
Eigenlijk kende ik de worteltaart alleen uit de bekende mop van het konijn dat bij de bakker kwam. Bakker heeft u ook worteltaart? Vies hé! Maar de laatste jaren lijkt de ‘carrot cake’ ook in Nederland een plaatsje te veroveren tussen de appel- en slagroomtaarten. Ik proefde er al een […]
Twix taart (Millionaires shortbread)
Mijn zoontje wordt vandaag 9 jaar dus maak ik (onder andere) zijn favoriete taart : millionaires shortbread. Door hem ook wel Twixtaart genoemd. En hé, een knapperige koekbodem, een dikke laag karamel afgedekt met chocola…dat is toch ook een Twix?! Dit keer maak ik een lekkere en ietspietsie gezondere variant. Door […]
Blondie brownies met frambozen
Omdat ik wat te vieren had besloot ik mijn gezin te verwennen met een lekkere zoete traktatie: blondie-brownies met frambozen. Wanneer je brownies bakt met witte in plaats van donkere chocolade heten ze dus blondies. De smaak is prima, al moet ik zeggen dat ik persoonlijk witte chocolade vooral heel […]