Altijd als ik in Duitsland ben koop ik er wel eentje bij de bakker of een kraampje op straat: een heerlijke verse Duitsel pretzel. Knapperig van buiten, zacht van binnen, en met die heerlijke grove zoutkorrels op de buitenkant. Zelf een keer pretzels bakken stond al een poos op mijn verlanglijst. En laat het nu helemaal niet moeilijk zijn om ze te maken!
Een pretzel is een soort zoute krakeling gebakken in de vorm van een gedraaide knoop. Pretzels bestaan er in allerlei formaten en komen oorspronkelijk uit Duitsland waar ze ook wel Brez’l worden genoemd, een kleine Brezen. De naam voor een soort gebak dat bij de bakker verkocht wordt en vaak als middagmaaltijd wordt gegeten.
De pretzels die ik bakte hebben mijn zoontje en ik die avond – samen met wat komkommer en broccoli – opgegeten met een heerlijke Zwitserse kaasfondue. Ik kan je vertellen dat we gesmuld hebben. Nu ik weet hoe makkelijk het is zal ik zeker wel vaker pretzels bakken. Ze lijken me ook heerlijk bij bijvoorbeeld een picknick of soepbuffet.
Wat heb je nodig (ca. 10 pretzels)
- 400 gram bloem
- 250 ml. handwarm water
- 1 zakje droge gist (=7 gram)
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 eierdooier, losgeklopt
- grof zeezout (korrels of vlokken)
Handig: bakpapier, bakkwastje
Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en gist in een kom en schenk hier het warme water bij. Kneed in ca. 8 minuten tot een soepel deeg. Gewoon lekker met je handen doen, voelt zo heerlijk ambachtelijk. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 10 gelijke stukken. Ik vind het vaak handig om daarvoor een weegschaal te gebruiken, ik had bolletjes van ca. 70 gram per stuk. Maak van het bolletje een rolletje van ca. 40 cm. lang. Breng de uiteinden bij een, draai die een slag om elkaar heen en duw de uiteinden vast in de bocht van de u-vorm. Maak zo ook de andere pretzels. Leg ze op de bakplaat, bestrijk ze met de losgeklopte eierdooier en bestrooi met het zeezout. Laat nog een keer 10 minuten rijzen en bak ze dan in circa 15 minuten in het midden van de oven bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Ik vind zelf brood bakken super leuk maar nog nooit zelf pretzels gemaakt. Zie zien er heerlijk uit vooral die grove zoutkorreltjes, lekker!
Zeker een keer doen, het is eenvoudig, leuk en lekker.
Heerlijk, ik heb een keertje een stedentripje naar Berlijn gedaan en toen heb ik die ook zo vaak gegeten 🙂
Lekker hè, helemaal als ze vers gebakken zijn. Berlijn staat ook nog hoog op mijn lijstje, heb sowieso een zwak voor de Duitse keuken.
Hey dat ziet er lekker uit! Ik heb mezelf voorgenomen om meer te gaan bakken en deze gaat zeker op het lijstje!
Ha, dat voornemen heb ik ook, meer bakken!!
Wat gaaaaf! Dit staat al zo lang op ons lijstje om te maken, wil het echt een keer proberen!
Leuk, zeker doen!
Dat klinkt heel makkelijk! Heb al tijden zin om brood te bakken. Deze ga ik voor de woensdagmiddag lunch uitproberen. Dankjewel!
Het is zeker goed te doen! Ben benieuwd wat je er van vindt.
Ik vind een pretzel ook zo heerlijk! Ik ga dit recept zeker een keer proberen. Leuke blog trouwens! Heerlijke recepten! -x-
Dank je wel Linda ☺️