Home » Pretzels bakken
Pretzels bakken

Pretzels bakken

Altijd als ik in Duitsland ben koop ik er wel eentje bij de bakker of een kraampje op straat: een heerlijke verse Duitsel pretzel. Knapperig van buiten, zacht van binnen, en met die heerlijke grove zoutkorrels op de buitenkant. Zelf een keer pretzels bakken stond al een poos op mijn verlanglijst. En laat het nu helemaal niet moeilijk zijn om ze te maken!

Pretzels bakken

Een pretzel is een soort zoute krakeling gebakken in de vorm van een gedraaide knoop. Pretzels bestaan er in allerlei formaten en komen oorspronkelijk uit Duitsland waar ze ook wel Brez’l worden genoemd, een kleine Brezen. De naam voor een soort gebak dat bij de bakker verkocht wordt en vaak als middagmaaltijd wordt gegeten.

De pretzels die ik bakte hebben mijn zoontje en ik die avond – samen met wat komkommer en broccoli – opgegeten met een heerlijke Zwitserse kaasfondue. Ik kan je vertellen dat we gesmuld hebben. Nu ik weet hoe makkelijk het is zal ik zeker wel vaker pretzels bakken. Ze lijken me ook heerlijk bij bijvoorbeeld een picknick of soepbuffet.

Wat heb je nodig (ca. 10 pretzels)

  • 400 gram bloem
  • 250 ml. handwarm water
  • 1 zakje droge gist (=7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • grof zeezout (korrels of vlokken)

Handig: bakpapier, bakkwastje

Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en gist in een kom en schenk hier het warme water bij. Kneed in ca. 8 minuten tot een soepel deeg. Gewoon lekker met je handen doen, voelt zo heerlijk ambachtelijk. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 10 gelijke stukken. Ik vind het vaak handig om daarvoor een weegschaal te gebruiken, ik had bolletjes van ca. 70 gram per stuk. Maak van het bolletje een rolletje van ca. 40 cm. lang. Breng de uiteinden bij een, draai die een slag om elkaar heen en duw de uiteinden vast in de bocht van de u-vorm. Maak zo ook de andere pretzels. Leg ze op de bakplaat, bestrijk ze met de losgeklopte eierdooier en bestrooi met het zeezout. Laat nog een keer 10 minuten rijzen en bak ze dan in circa 15 minuten in het midden van de oven bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pretzels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

12 Comments

  1. Ik vind zelf brood bakken super leuk maar nog nooit zelf pretzels gemaakt. Zie zien er heerlijk uit vooral die grove zoutkorreltjes, lekker!

  2. Heerlijk, ik heb een keertje een stedentripje naar Berlijn gedaan en toen heb ik die ook zo vaak gegeten 🙂

  3. Hey dat ziet er lekker uit! Ik heb mezelf voorgenomen om meer te gaan bakken en deze gaat zeker op het lijstje!

  4. Cheese and Chinese

    Wat gaaaaf! Dit staat al zo lang op ons lijstje om te maken, wil het echt een keer proberen!

  5. Dat klinkt heel makkelijk! Heb al tijden zin om brood te bakken. Deze ga ik voor de woensdagmiddag lunch uitproberen. Dankjewel!

  6. Ik vind een pretzel ook zo heerlijk! Ik ga dit recept zeker een keer proberen. Leuke blog trouwens! Heerlijke recepten! -x-

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*