Door gastblogger Dieneke van der Waal – In de tuin van het vakantiehuis van vriendin Gina in Frankrijk staan bloemen, fruitbomen en vruchtenstruiken. Fruit in overvloed dus! Voor we weer vertrekken plukken we nog heel veel pruimen, bramen en vijgen. Deze gaan mee naar huis om er allemaal lekkere zomerse gerechtje mee te gaan maken, zoals deze pruimen-bramen crumble taart en bramenjam!
Troyes
Elk jaar ga ik rond eind juni gezellig met drie vriendinnen een paar dagen naar Frankrijk. De reis gaat altijd naar Larret in de Haute-Saône waar Gina een geweldig leuk huis – La Vie Est Belle Larret – heeft. Maar voor we naar onderweg daar naartoe rijden we eerst naar Troyes. Het middeleeuwse stad Troyes ligt in het Champagne en is een bijzonder leuk stadje. Het historisch centrum van Troyes heeft heel grappig de vorm van een champagnekurk. Het hart van het centrum is een labyrint van smalle straatjes met prachtige gebouwen die schots en scheef staan. Verder vind je er veel gezellige terrassen, schattige boetiekjes en, even buiten het centrum, heel veel outletwinkels. Dit outletcentrum is echt enorm groot. Hier gaan wij dus ook direct bij aankomt uitgebreid winkelen.
Vakantiehuis
Na sluitingstijd gaan we naar ons hotel waar we buiten voor onze kamer gezellig van een wijntje en lekkere hapjes gaan genieten. Omdat een halve dag shoppen niet voldoende is deze grote outlet gaan we de volgende dag weer flink shoppen. Tot een uur of drie want dan vertrekken we richting Larret. Het is iets meer dan anderhalf uur rijden naar het huis van Gina. Onderweg naar Larret rijden we door een prachtige omgeving van uitgestrekte velden afgewisseld met bossen. Larret is, net als de meeste andere dorpjes in de buurt, een klein en rustig dorpje. En telt dan ook niet meer dan 55 vaste inwoners. Hier kom je echt even helemaal tot rust. Bij La Vie Est Belle Larret worden we opgewacht met een heerlijk diner, gemaakt door Gina’s man Erik.
Pruimen-bramen crumble taart met sinaasappel
Wat heb je nog ( 6-8 personen – springvorm ᴓ 18-20 cm)
Ingrediënten
- 125 gram witte basterd suiker
- 190 gram roomboter
- 245 gram bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 100 gram amandelspijs
- ½ ei
- 400 gram pruimen (met pit)
- 150 gram bramen
- 25 gram maïzena
- 200 gram geleisuiker speciaal
- Rasp van 1 sinaasappel
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 2 eetlepels custardpoeder
Voor de bodem van de pruimen-bramen crumble taart voeg je de witte basterd suiker, roomboter, bloem, bakpoeder en zout bij elkaar en kneedt het geheel tot een bal. Leg dan en uurtje in de koelkast. Vet het bakblik in en bestrooi het met bloem. Rol vervolgens ⅔ van het deeg uit en bekleed hiermee het bakblik. Het resterende ⅓ deel gebruiken we straks om de taart mee af te dekken.
Meng de amandelspijs en het halve ei door elkaar en verdeel dit over de bodem van het deeg in het springvorm. Strooi de custard op het amandelspijsmengsel. Ontpit de pruimen en snij deze in – niet te dunne – plakjes, meng dit met de helft van de geleisuiker en verdeel het over de amandelspijs. Meng de bramen met de ander helft van de geleisuiker, maïzena en de sinaasappelrasp +sap. Doe dit ook in het bakblik. Verkruimel het achter gebleven deel deeg over de taart en bak deze vervolgens 60 min op 180°C in de oven. De baktijd kan iets verschillen maar zorg er voor dat de bovenkant licht bruin en knapperig is. Laat de taart eerst hel goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt, anders heb je kan dat de taart in gaat zakken.
Mocht je er van houden….kun je aan de bramen ook nog een eetlepel crème de cassis toevoegen….erg lekker.
Bramenjam met sinaasappel
Wat heb je nodig (twee potten):
Ingrediënten
- 500 gram bramen
- 200 gram geleisuiker speciaal
- 1 sinaasappel
- 1 vanillestokje
- 2 afsluitbare potten
Rasp de schil van de sinaasappel en pers deze daarna uit. Doe de bramen, geleisuiker, de sinaasappelrasp en 2 eetlepels sinaasappelsap in de pan.
Jam kun je op diverse manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld de bramen, na het wassen en goed uitlekken, met de staafmixer pureren of je kunt ze heel in de pan doen. Als je jam maakt van de hele braam dan zal de jam wat grover van structuur zijn. Beide optie zijn lekker. Ook kun je gewone geleisuiker in plaats van geleisuiker speciaal gebruiken. Dan heb je ongeveer het zelfde gewicht aan suiker als het gewicht van de bramen nodig. Hoe minder hoe vloeibaarder – en minder zoet – de jam wordt.
Snij het vanillestokje open en schraap het merg uit het stokje en voeg dit aan het bramenmengsel toe. Breng het geheel al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Laat het 5 min goed koken, ook nu blijven roeren.
Verwarm de schone glazen potten voor het vullen iets voor. Draai de deksel na het vullen er goed op en zet dan de potten voor ongeveer 5 minuten onderste boven neer. Ze de potten daarna weer rechtop. Op een gegeven moment hoor je een klik en dan zijn de potten vacuüm gezogen. Hierdoor is de jam langer – ongeveer een jaar – houdbaar. Bewaar de jam op een koele donkere plek.
Het overgebleven vanille stokje kun je in een pot suiker doen dan wordt dat vanzelf vanillesuiker 😉