Plaattaarten zijn net als quiches ideaal om restjes uit de koelkast in te verwerken. En je kunt er eindeloos mee experimenteren. Een plaattaart is feitelijk een bodem van bladerdeeg die je belegt met hartige of zoete toppings. Maak een grote of meerdere kleine en zorg dat je altijd een pak bladerdeeg in de vriezer of koelkast hebt! Ik geef je vijf lekkere recepten voor plaattaart.
5 x recepten voor plaattaart
Voor een grote plaattaart gebruik ik meestal een rol koelvers bladerdeeg. Deze zit al op bakpapier dus even uitrollen en je kunt gelijk beginnen met beleggen. Voor de mini plaattaartjes zijn de plakjes roomboter bladerdeeg uit de diepvries wel zo gemakkelijk. Even 10 minuten ontdooien en je kunt aan de slag. Voor een mooi opstaand randje snijd je op ca. 0,5 cm van de rand het deeg een beetje in met een scherp mes. In het middenstuk prik je gaatjes om te voorkomen dat het deeg daar gaat opbollen.
Mini plaattaart met tuinbonen en ricotta
Eén van mijn persoonlijke favorieten, deze mini plaattaart met tuinbonen en ricotta. Ik maak deze graag voor de lunch. De topping kun je prima voorbereiden en de plaattaartjes staan dan zo op tafel!
Aardbeienplaattaart
Zoet kan natuurlijk ook op een plaattaart, dat bewijst deze heerlijke aardbeienplaattaart boordevol met zomerkoninkjes wel! Snijd in vierkantjes en serveer met een dot slagroom of een bolletje ijs.
Mediterrane paprika plaattaart
De munt en kaneel geven deze plaattaart met paprika en feta een heerlijke mediterrane smaak!
Vegetarische regenboogplaattaart
Eat the rainbow en leef je uit met groente in de kleuren van de regenboog op deze vegetarische regenboog plaattaart.
Mini plaattaart met cantharellen en ricotta
Ook deze mini plaattaartjes eet ik graag voor de lunch, de combi van de licht pittige cantharellen met de romige ricotta is zalig!
Wat is jouw favoriete topping op een plaattaart?