Sinds ik de tartelettes van Petit Gâteau heb ontdekt bak ik bijna alleen nog maar kleine taartjes. Ideaal qua formaat en de perfecte basis om mee te variëren. Petit Gâteau komt nu met een nieuw kookboek voor alle liefhebbers van hartig: kleine hartige taartjes!
Kleine hartige taartjes
In dit kookboek van Meike Schaling (eigenaresse van Petit gâteau) krijg je zes basisrecepten waarop je naar hartenlust kunt variëren. Van quiches tot hartige cake en van madeleines tot brioche, er zijn wel 65 variaties!. Maar dan dus mini. Het enige dat je nog nodig heb zijn kleine taart– of cakevormen of van die handige bakringen.
Panna cotta taartjes
Ik ben vooral gecharmeerd van de prachtige panna cotta taartjes in het boek. Maar moet daarvoor eerst een siliconen vorm voor kleine halve bolletjes kopen (5 cm doorsnede). Die gaat er zeker komen! Ik ga dan deze met panna cotta met doperwtjes en een roomkaascrème met munt maken!
Kaassoesjes
Ik maakte uit dit heerlijke boek vast de gougères, ongevulde soesjes waarin kaas is verwerkt. Een super lekkere snack uit de Bourgogne die perfect smaakt bij de borrel. En je hebt er geen vormpjes voor nodig, alleen een spuitzak. Gebruik liever geen wegwerpspuitzak. Het mengsel is vrij stevig en je ‘knijpt’ de zak dan makkelijk stuk. Ik spreek uit ervaring….
Gougères uit “Kleine hartige taartjes”
Wat heb je nodig (ca. 30 stuks)
Ingrediënten
- 125 gram water
- 125 gram melk
- 4 gram zout
- 100 gram boter
- 150 gram bloem
- 4 eieren
- 120 gram geraspte kaas naar keuze + 20 gram om te bestrooien
- Peper ((versgemalen zwarte)
- Nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng water, melk, boter en zout aan de kook. Voeg de bloem toe en roer ca. 3 minuten. Doe het deeg in een kom en laat 10 minuutjes afkoelen. Klop de eieren los en roer beetje bij beetje door het deeg totdat alle ei is opgenomen.
Meng er nu de kaas peper en nootmuskaat door. Vul een spuitzak en spuit de gougères op de bakplaat. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak in de oven in 30 minuten goudbruin. Liever iets langer dan te kort, de gougères storten anders makkelijk in. Laat de laatste 5 minuten de deur van de oven op een kier zodat vocht kan ontsnappen.