Zelf oliebollen bakken is leuk om te doen. Ze zijn gegarandeerd heerlijk vers en vele malen goedkoper dan een bolletje dat je scoort bij de oliebollenkraam. Voor een leuke samenwerking op Instagram besloot ik roze oliebollen te maken!
Roze oliebollen
Voor het kleuren van het beslag gebruikte ik rode voedselkleurstof. Voeg tijdens het mixen toe (druppel voor druppel) tot je tevreden bent over de kleur. Tijdens het bakken werden de oliebollen eigenlijk heel gewoontjes bruin van kleur. Maar de binnenkant is heerlijk roze, een leuke verrassing voor je gasten dus. Van Leentjes Poederpret kun je ook nog eens roze & lichtblauwe poedersuiker kopen, dat maakt je oliebol helemaal af! Het blijft een heerlijke oer Hollandse gewoonte. Wil je weten welke culinaire gewoontes er in andere landen op na worden gehouden op oudejaarsavond?
Roze oliebollen bakken
Wat heb je nodig (ca. 20 oliebollen)
Ingrediënten
- 500 ml. melk
- zakje gistpoeder (7 gram)
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- snuf zout
- 500 gram bloem
- 1 ei
- Rode voedingskleurstof
- Poedersuiker
Extra nodig: beslagkom, mixer met deeghaken, zeef, frituurpan, ijsboltang
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Doe 100 ml. in een beker en los hier in de gist en de basterdsuiker op. Klop het ei los in een kommetje. Zeef de bloem boven een beslagkom en doe er het zout bij. Voeg al mixend de melk, het gistmengsel en het ei toe en klop tot een glad beslag. Voeg de voedingskleurstof toe tot de gewenste kleur. Dek de kom af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur een uur rijzen.
Verhit de frituurpan tot 190 graden. Haal de ijsboltang eerst even door het hete frituurvet en schep er dan beslag mee uit de kom en laat in de frituurpan glijden. Bak ongeveer vier oliebollen tegelijk in ca. 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege de tijd om met een schuimspaan. Neem uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
Serveer nog lekker warm (maar koud kan ook) met poedersuiker.