Deze zachte amaretti koekjes, ofwel Siciliaanse amandelkoekjes, zijn niet alleen heerlijk om te eten maar ook nog eens super eenvoudig om te maken! Ik leerde het – lang geleden – van mijn Italiaanse au-pair ‘moeder’.
Glutenvrij
Ook handig om te weten: deze koekjes zijn volledig glutenvrij, omdat er verder geen bloem wordt gebruikt. Fijn als je iemand met een speciaal dieet toch een heerlijk zelfgemaakt koekje wilt serveren.
Kan niet mislukken
Dit recept is echt super eenvoudig. Je hebt er alleen maar een oven voor nodig en het kan eigenlijk niet mislukken. Ze zijn in 15 minuten klaar (de oven voorverwarmen duurt langer!) Ook de vorm van de koekjes is easypeasy. Ze mogen er namelijk best wel rustiek uitzien. In Italië zeggen ze dan ook vaak ‘brutti ma buoni’ wat ‘lelijk maar lekker’ betekent. En lekker, dat zijn ze!
Amandelmeel
Amandelmeel is feitelijk geen meel maar heel fijn gemalen amandelen. Niet goedkoop, ik koop vaak een flinke voorraad als ik in Duitsland ben (scheelt zo de helft). Ook Lidl en Aldi hebben het af en toe op voorraad. Ook de buisjes bittere amandelessence koop ik in Duitsland. Spotgoedkoop en van prima kwaliteit.
Siciliaanse amandelkoekjes
Siciliaanse amandelkoekjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 1 eiwit
- 1 limoen
- 1 buisje amandelessence of 1 theelepel uit een flesje
- poedersuiker
- hele amandelen, pistachenoten of gekonfijte citroensnippers
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Meng de amandelmeel met de kristalsuiker, het eiwit, de rasp en de essence en kneed tot een samenhangend deeg. Draai hier 12 kleine balletjes van.
- Doe wat poedersuiker in een kommetje en rol de balletjes door de poedersuiker.
- Leg ze op de bakplaat en druk er met je vinger een gat in. Vul het gat met een hele amandel, wat grofgehakte pistache nootjes of gekonfijte citroensnippers.
- Bak de koekjes in 12 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.