Er zijn soms van die kookboeken waaruit je alles wel zou willen maken. Waar dan allemaal briefje uitsteken bij de recepten die nog op je foodbucketlist moeten komen. En die van mij die groeit alleen maar, in plaats van dat die kleiner wordt. Uit het prachtige boek ’ De Brabander Bakt‘ van Hidde den Brabander maakte ik Siciliaanse cannoli met advocaat van limoncello.
De Brabander bakt
Want die stonden dus op mijn foodbucketlist van de tweede helft van 2017: Siciliaanse cannoli. Van die heerlijke gefrituurde (!) Italiaanse koekjes met een vulling van ricotta en chocolade. Afgemaakt met pistachenootjes en geserveerd op een bedje van advocaat van limoncello. Dat is tenminste hoe Hidde ze maakt. En omdat ik al kwijlend net iets te lang boven de betreffende bladzijde (60) van het boek bleef hangen, maakte ik ze ook.
Siciliaanse cannoli
En dat is zo makkelijk nog niet. Het deeg moet je super dun uitrollen. Maar het is best een kruimelig en droog deegje, dus dat is lastig. Mijn cannoli zijn dan ook veel dikker uitgevallen dan de bedoeling, maar oefening baart vast kunst. En ook niet onbelangrijk: je hebt metalen cannoli vormpjes nodig. Nou had ik die al geruime tijd geleden voor weinig besteld bij ome Ali in China. Maar je kunt ook stukjes metalen buis uit de bouwmarkt gebruiken.
Hartje van Hidde
Ik ben best trots op het resultaat van mijn allereerste cannoli. Toen ik vol trots een foto plaatste op Instagram stories kreeg ik kort daarna een hartje van Hidde den Brabander. Een hartje! Je begrijpt, mijn dag kon niet meer stuk…. Je maakt deze koekjes trouwens het beste kort van te voren (of je vult ze in ieder geval pas kort voor serveren) zodat ze lekker knapperig blijven. Niet zo’n zin om aan de slag te gaan met de advocaat? De koekjes kunnen ook prima zonder!
Siciliaanse cannoli met advocaat van limoncello
Wat heb je nodig:
Cannoli:
- 50 gram boter
- 100 gram suiker
- snuf zout
- 1 ei
- 300 gram bloem
- olie om in te frituren
Ricottavulling:
- 200 ml. slagroom
- 25 gram suiker
- 125 gram ricotta
- pure chocolade
- pistachenootjes
Advocaat van limoncello:
- 100 ml limoncello
- 50 gram suiker
- 100 gram eierdooier (dat zijn ca. 5-6 eieren)
Verhit de frituurolie tot 180 graden. Vet de cannolivorm in met olie.
Meng de boter, suiker en zout, voeg het ei en de bloem toe en kneed tot een deeg. Laat 10 minuten rusten in de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 3 mm dikte. Steek rondjes uit met een steker of schaaltje (meet even welke maat het beste past voor de cannoli vormpjes). Vouw het deeg om de vorm, de uiteinden plak je aan elkaar met wat water. Frituur de cannoli in ca. 3 minuten goudbruin. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Klop de slagroom met de suiker half stijf. Roer de ricotta glad en spatel door de slagroom. Hak de chocolade fijn en roer die er door. Doe de ricotta in een spuitzak en vul de cannoli. Hak de pistachenootjes fijn en dip de uiteinde van de cannoli in de nootjes.
Doe de limoncello, suiker en eierdooiers in een pan en gaar al roerend met een garde op eeen laag vuur totdat je een temperatuur van 82 graden hebt bereikt of de advocaat begint te binden. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Doe wat limoncello advocaat op een bordje en leg hierop de cannoli. Buon appetito!
Nieuwsgierig geworden. Bestel dit fantastisch boek ook!
ooohh wat heerlijk en kan wel janken want dit is een vette no go voor mij maar alles wat erin zit ben of nou ja was ik verzot op!! hier gingen rustig 3 a 4 flessen advocaat er doorheen met slagroom tijdens de kerst en ja in mijn eentje haha en als ik deze combi dan zo lees oh oh oh te lekker 😀
Kan me voorstellen dat dat moeilijk is. Ik ben ook zo dol op advocaat met slagroom. Mijn man noemt me altijd oma als ik dat eet….
Ohhh ik ben niet dol op advocaat maar verder lijkt dit me zoooo ontzettend lekker!
Oh wat heerlijk! En wat zijn ze goed gelukt. Brengt mij terug naar vorig jaar, waar wij tijdens het Allerhande Kerstfestival deze cannoli’s samen met Hidde maakten. Zelf een heerlijke cannoli ;). En ja! Advocaatje met slagroom. Ik hou er van maar het is mijn secret guilty pleasure. Iets met een oma imago 🙂 Geniet van je kerstdagen.
Dank je wel, jij ook hele fijne feestdagen!