Het leuke van groente zijn toch wel al die verschillende mooie kleuren waarin ze te krijgen zijn. En het schijnt ook nog eens heel gezond te zijn om zo veel mogelijk te varieren in kleur groente. Dan zit je met deze vegetarische regenboog plaattaart vast goed!
Plaattaart
Plaattaarten zijn favoriet hier in huis voor een lekkere warme middag snack. Het is eigenlijk zo gemaakt en je kunt er van alles op doen. Zo maakte ik al eens een heerlijke mediterrane variant met paprika. Maar meestal doe ik maar wat, en kijk ik wat er nog qua kaas, groente, vlees of vis er in de koelkast ligt. Basis is altijd een rol vers bladerdeeg. Maar plakjes diepvriesbladerdeeg kunnen natuurlijk ook.
Regenboog
Ik koos er dit keer voor de plaattaart te beleggen met groente in de kleuren van de regenboog. Een regenboogplaattaart dus. Mooi scrabblewoord. Mijn vader leerde me al vroeg het ezelsbruggetje roggbiv. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Ik heb blauw, indigo en violet voor het gemak maar samen getrokken en mooie chioggia bieten gebruikt!
Variëren
De onderstaande groente zijn suggesties. Gebruik gerust oranje paprika ipv wortel of paarse aubergine ipv biet. Maak gebruik van alle prachtige kleuren van de groente die in de winkel liggen! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze chiogga biet!
Regenboog plaattaart
Wat heb je nodig (2 personen)
- Paar trostomaatjes
- Kwart winterwortel
- Gele paprika
- Courgette
- Biet (ik gebruikte chioggia biet)
- Rol koelvers bladerdeeg
- 2-3 eetlepels creme fraiche
- Handje geraspte oude kaas
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 225 graden
Rol het koelverse deeg uit op het bakpapier. Maak met de achterkant van een mes een ondiepe inkeping langs de randen (1 cm). Deze bolt dan na het bakken mooi op. Het middengedeelte prik je overal in met een vork.
Roer de geraspte oude kaas door de creme fraiche en meng er flink wat versgemalen zwarte peper door. Bestrijk hiermee het ingeprikte gedeelte van het bladerdeeg.
Snijd de groente in plakje of stukjes en beleg de plaattaart in de volgorde van de kleuren van de regenboog.
Bestrooi eventueel met wat zout.
Bak in de voorverwarmde oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
Ziet er geweldig uit Anne Marie, ga ik ook eens snel maken.
We zijn allebei dol op groente, en paprika’s in alle kleuren zijn bij ons favoriet.
Misschien maak ik het woensdag wel voor bij de soep?