Als ik had geweten hoe makkelijk het is om Weesper moppen te bakken, dan at ik ze waarschijnlijk ieder weekend! Een heerlijke koek, in al zijn eenvoud, gemaakt met maar 4 (kwalitatief goede) ingrediënten. Knapperig van buiten, smeuiig van binnen. Probeer daar maar eens af te blijven.
Herkomst van de Weesper moppen
Het is niet helemaal duidelijk of de Weesper moppen oo oorspronkelijk uit Weesp komen. De (culinaire) geschiedenis leert dat er al eeuwen lang koekjes werden gemaakt op een basis van amandelen, suiker en citroen, al dan niet in wisselende verhoudingen.
Amandelspijs
Omdat ik de koekjes bak van zelfgemaakt amandelspijs moet ik altijd even plannen wanneer ik ze wil bakken. Want hoewel de koekjes zelf in 10 minuten klaar zijn, is het voor echt lekkere amandelspijs belangrijk dat je deze minstens 24 uur de tijd geeft om te ‘rijpen’. Maak je amandelspijs dan ook een dag (of meerdere dagen) eerder, dat komt de smaak zeker ten goede. Of gebruik kant-en-klare amandelspijs voor als je echt snel een lekker koekje voor de visite wilt hebben.
Koekjes bewaren
Hoor je me al lachen? Hoezo bewaren? Mocht je ze toch niet binnen een dag opeten, dan kun je de Weesper moppen prima een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel.
Weesper moppen bakken

Weesper moppen
Wat heb je nodig:
- plastic folie
- bakrooster
Ingredients
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram fijne kristalsuiker + extra om uit te rollen
- 1 ei
- 1/2 limoen alleen de rasp
Aan de slag!
- Meng de amandelmeel, de kristalsuiker, ei en limoenrasp in een beslagkom tot een soepel 'deeg'. Maak hier een rol van en wikkel in plastic folie. Laat tenminste 24 uur 'rijpen' in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak een rol van ca. 4 cm doorsnede en snijd hier plakken van ca. 2 cm van. Wentel beide snijvlakken door de suiker en leg op de bakplaat.
- Bak in ca. 8-10 minuten tot de koekjes een goudbruin randje hebben.
- Laat afkoelen op een rooster.