Tijdens mijn grote bakmanie in december maakte ik voor het eerst zelf bitterkoekjes. Echt nooit geweten dat dit zo eenvoudig was. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig! Het recept haalde ik van de site van 24 kitchen, van de onvolprezen Rudolph van Veen. Zelf bitterkoekjes maken is echt super lekker en makkelijk.
Amandelmeel
Wanneer ik in Duitsland boodschappen doe, neem ik altijd witte amandelen, amandelschaafsel en amandelmeel mee. Het is daar echt vele malen goedkoper! Al is dit amandelmeel van AH ook goed en betaalbaar!
Je hebt voor dit recept amandelmeel nodig. Dat maak je door hetzij blanke amandelen te malen of gewoon amandelmeel te kopen. Gebruik wel altijd blanke amandelen. Bruine amandelen moet je eerst ontvellen. Dat doe je door ze zo’n 2 minuten te laten blancheren in kokend water en ze daarna te laten schrikken in koud water. Laat – voordat je gaat malen – de amandelen wel goed drogen.
Amandelessence
Ook nam ik uit Duitsland extract van bittere amandelen mee, ik had toen al een vooruitziende blik…Je kunt bittere amandel extract in Nederland vaak krijgen bij de toko of in de betere kook- of bakwinkel.
Bittere abrikozenpitten
Wil je het echt goed doen dan vervang je 50 gram amandelen door bittere abrikozenpitten. Die schijn je bij natuurwinkels te kunnen kopen. Ik heb dit echter nog niet uitgeprobeerd. Wellicht een volgende keer, want ik ga ze zeker vaker maken. Al zag ik laatst ook een terugroepactie van bittere abrikozenpitten bij De Tuinen (of hoe dat tegenwoordig ook heet…) vanwege gevaar van vergiftiging…TOEVOEGING: INMIDDELS ZIJN BITTERE ABRIKOZENPITTEN NIET MEER TE KOOP!
Zelf bitterkoekjes maken
Wat heb je nodig (ca. 20 bitterkoekjes)
- 150 gram witte amandelen (of amandelmeel)
- 150 gram poedersuiker
- 2 eiwitten
- 1 theelepel extract van bittere amandelen
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de amandelen fijn of gebruik amandelmeel. Mix de gemalen amandelen met de poedersuiker en het eiwit tot een beslagje (kleverig). Breng op smaak met het amandelextract. Doe het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond (of gebruik helemaal geen spuitmond). Spuit de koekjes op de bakplaat, duw het piekje van de toef met een natte vinger plat. Bak de koekjes in ca. 12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte trommel.
Ik word koekjes verslaafd door jou! Deze ga ik zeker maken, ik ben dol op bitterkoekjes! Op welke temperatuur moet de oven?
Sorry, hihi.Op 190 graden, staat boven het recept.
vanaf kinds af aan al gek op deze koekjes!! maar nog nooit zelf gemaakt dus ik ga een poging wagen 😀
Wat lekker! Dit ga ik eens maken.
Hoi, klein vraagje? je doet verder niks met het eiwit toch, alleen samen mixen met het beslag? Niet dat dit eerst luchtig geklopt moet worden?
Groetjes Alisha 😉
Klopt Alisha, je hoeft er niets mee te doen!
Ik heb de bitterkoekjes nu 2x gebakken maar niet blij met het bakresultaat.
Ze blijven praktisch kleurloos en als ik ze langer bak worden ze erg droog. Een boterham in de trommel helpt dan ook niet meer. Is de hoogte van de bakplaat in de oven van belang (onderin of midden) en de warmtestand? Onder-, boven- of beide of heteluchtstand? Graag advies!! Alvast dank!
Helaas is iedere oven weer anders. Ik zou als ik jou was een keer proberen om de plaat iets hoger in de oven te zetten. Je kunt ook de temperatuur proberen te verhogen naar 200 graden. Succes!
Hoi!
Hoeveel gram zijn die 2 eiwitten?
Een gemiddeld ei bevat 33 gram eiwit. Dus twee eiwitten zijn hier 66 gram. Maar in dit recept luistert dat niet zo heel nou hoor
Bitterkoekjes gemaakt , zijn echt heerlijk
Dank je voor het recept
Graag gedaan!