Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Lianne: de Zoetekauw. Zowaar een opgave, want bijna alles wat zijn maakt ziet er verrukkelijk uit. Neem zeker een keer een kijkje! Toch was ik er vrij snel uit, en dat komt ook omdat zelf mergpijpen maken al heel lang op mijn to bake lijstje stond. Een mooie stok achter de deur deze swap!
Niet moeilijk?
Volgens Lianne is zelf mergpijpen maken helemaal niet moeilijk. Nou heeft Lianne heel wat meer bakervaring maar let’s agree to disagree? Ik vond het namelijk best een pittig klusje. Eerst de luchtige cake bakken, dan de boter crème maken. Beetje nette repen snijden. Marsepein dun uitrollen en inwikkelen. Beide kanten in chocolade dompelen…. Ik hoor het Robèrt al zeggen: ‘Je moet echt wat netter gaan werken Anne-Marie!”.
Lekker!
Maar netjes of niet (niet dus), lekker zijn ze zeker. En machtig! Ik kreeg geeneens een hele mergpijp op. Ik heb het recept van Lianne exact aangehouden en haalde er 8 mergpijpen. Allemaal van wisselende grootte, dat wel hihi.
Ik hield wel behoorlijk wat boter crème over, ik denk dat 175 gram ook wel genoeg was geweest.
Zelf mergpijpen maken
Wat heb je nodig (8 grote mergpijpen)
- 3 eieren
- 75 gram suiker
- 60 gram bloem
- 1,5 eetlepel maizena
- 250 gram boter (kamertemperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- jam
- 200 gram pure chocolade
- Blanke marsepein
Verwarm de oven voor op 175 graden. Scheid de eieren. Klop de eierdooiers romig met 25 gram suiker en de eiwitten stijf met 50 gram suiker. Schep het eigeelmengsel bij het eiwit en spatel voorzichtig door elkaar. Zeef hierboven de bloem met de maïzena en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Giet het mengsel op een bakplaat en maak er een rechthoek van van ca. 2 cm dik. Bak in 15 minuten gaar in de oven. Laat volledig afkoelen.
Maak de boter crème door de boter met de poedersuiker in de keukenmachine luchtig en wit te kloppen (ca. 10 minuten).
Snijd de randen van de cakeplak en verdeel in twee gelijke stukken. Besmeer een plak met jam en de andere met de boter crème. Leg de plakken op elkaar (jamlaag op de boter crème laag). Smeer ook de bovenkant in met de crème. Zet in de koelkast om op te stijven en verdeel daarna in 8 (of meer of minder) gelijke stukken.
Rol de marsepein dun uit en snijd in repen, net zo breed als de mergpijp. Wikkel de mergpijpen in de marsepein en plak de uiteinden aan elkaar met een beetje water.
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Dip een uiteinde in de chocolade en laat uitharden op een stuk bakpapier. Dip vervolgens ook het andere uiteinde.
Ziet er super lekker maar ook wel heel zoet uit
Zoet zijn ze inderdaad wel heel erg
Ohh, wat leuk dat je ze gemaakt heb! Het is inderdaad wel veel stappen, maar die zijn niet enorm moeilijk toch? Ze zien er heerlijk uit! 🙂 Zin in. ♥
Vooral netjes werken vind ik moeilijk 😉
Ziet er zo ontzettend heerlijk uit! Maar ik begin er maar niet aan, ik heb gisteren geprobeerd mayonaise te maken, het was meer een heel dun geschift soepje!
Heb je het al een keer met de staafmixer geprobeerd? Kan bijna niet mislukken. Zorg wel dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Enne…ik koop mayonaise gewoon hoor. Zaanse mayo is de lekkerste!
O wat heerlijk, hier het favoriete koekje van de kinderen en na samen met ze HHB te hebben gekregen, willen ze dat ik vaker iets ga bakken, dus misschien toch eens proberen 🙂
Wat leuk dat de kinderen ook naar Heel Holland bakt keken. Ik krijg mijn zoon bijna niet achter de PS4 vandaan….
Nou…. Dat ziet er heerlijk uit. Ik ben gek op mergpijpjes. Misschien ga ik ze ook een keertje maken 🙂
Je bent gewaarschuwd, het is nogal een klus. Maar wel lekker!
Dit zou mij ook teveel gedoe zijn. Maar het lijkt me verrekte lekker!!
Gedoe is het zeker. Maar dat is het soms wel waard!
oh die wil ik ook nog gaan maken! Ik vind je eerste poging toch prima geslaagd hoor!
Dank je! Vanuit jou beschouw ik dat als een groot compliment 🙂
Echt helemaal fantastisch dit! Dit is een van mijn favoriete lekkernijen bij de thee of koffie. Heb de eerste foto ook gelijk gepind, want daar word ik heel blij van 🙂 Hahaha, Ik hoor het Robèrt al zeggen: ‘Je moet echt wat netter gaan werken Anne-Marie!”…zo grappig!
Blij dat ik je blij kan maken met m’n foto 🙂
Ik ben ze op het moment aan t maken!! Ben zo benieuwd… hoe lang duurt t ongeveer voordat de cake is afgekoeld? Wil nl graag verder haha….
In zwangerschapsverlof heb je tijd voor dit soort recepten!!
Haha, wat leuk. Ik denk dat ie nu wel afgekoeld is. Zo’n half uurtje.
Wat lekker zeg! Hier kan ik soms echt zin in hebben. Ik moet ze ook zelf nog maar eens maken!