Vaker zelf brood bakken. Dat is iets wat ik echt vaker wil gaan doen dit jaar. Want niets is lekkerder dan zelfgebakken brood! En ook het huis ruikt fantastisch. Verwacht dus een hoop broodrecepten op mijn blog. Dit keer wilde ik graag zelf stokbrood bakken. Ik vond een prima recept bij één van mijn leuke blogcollega’s, Rik van kookidee.nl . Aanrader dit blog!
Zo gemakkelijk!
Het recept is vrij eenvoudig, het enige wat je nodig hebt is geduld. En een redelijk tochtvrije plek in huis, dat is ook wel handig voor het rijzen. Maar verder is er eigenlijk niets wat me er van zou moeten weerhouden vaker zelf stokbrood te bakken. En andere broden, zoals ciabatta met walnoten of zongedroogde tomaatjes, focaccia en andere soorten platbrood. Zoveel te bakken, zo weinig tijd…Overigens vind je in de index onder ‘bakken’ wel al een aantal lekkere broodrecepten, zoals heerlijke garlic bread sticks of breekbrood met kaas en walnoten. En was je al bekend met de geschiedenis van het stokbrood?
Zelf stokbrood bakken
Wat heb je nodig (twee kleine stokbroodjes)
- 250 gr. bloem
- 150 ml. handwarm water
- 7 gram gist (zakje)
- 1 theelepel zout
Los de gist op in een beetje lauw water. Doe de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg de zout en het gist toe. Zorg dat ze elkaar niet raken! Kneed het deeg in ca. 1 minuut tot een bal. Vet een beslagkom in met olie en leg hier de deegbal in. Dek af met een vochtige theedoek en laat ca. een uur rijzen. Ik doen dat meestal op de vensterbank, boven de verwarming.
Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en druk voorzichtig de luchtbellen uit het deeg. Verdeel het deeg in twee porties en rol hier twee stokbroodjes van. Leg ze op het bakpapier en dek af met de theedoek. Laat nog een keer een uurtje rijzen.
Verwarm ca. een half uur tevoren de oven voor op 220 graden. Plaats onderin de oven een ovenschaal of braadslee met water. Hierdoor wordt het stokbrood lekker knapperig.
Strooi wat bloem over de stokbroden en maak met een nat mes zigzag inkepingen aan de bovenkant. Bak de stokbroden in 15-20 minuten gaar en bruin.
Dit is een mooi recept voor je moeder Anne Marie niet al te groot. Ga ik proberen met je vader en dan hoor je het resultaat wel. Liefs mama?.
Ik ben benieuwd! Lekker bij de kaasfondue…
eigenlijk nog best eenvoudig!! ik ga eens kijken of ik daar kh arm stokbrood van kan maken!!
Gebruik je daar dan speciaal meel voor?
Nu al een aantal malen gemaakt met American bloem….heerlijk…hier een blijvertje
Leuk om te horen!