Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: cakemix.
Waar betaal je eigenlijk voor?
Een pak Koopmans (willekeurige voorbeeld) mix voor cake bevat 400 gram en bestaat uit de volgende ingrediënten: suiker, tarwebloem, zetmeel, maismeel, emulgatoren (E475, E471), rijsmiddelen (E450, E500), zout, aroma’s. Grotendeels bloem en rijsmiddelen dus, en suiker en zout. Producten die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan. Dus waarom zou je niet zelf liever bepalen hoeveel suiker en zout je aan je cake toevoegt?
Cake maak je met 200 gram zelfrijzend bakmeel of 200 gram bloem met 2 theelepels bakpoeder en een snufje zout. Voor een kilo zelfrijzend bakmeel (huismerk) betaal je €0,50. Daar kun je dus 5 cakes mee bakken á €0,10. Een pak mix voor cake kost € 0,95 cent. Daar zit dan dus wel een snufje zout en suiker bij. Voor mijn recept heb je 200 gram suiker nodig, dan kom je met een pak (huismerk) suiker van € 1,03 uit op € 0,20 per cake.
Totaal dus € 0,30, wat cakemix meer drie keer duurder maakt. Doe je het niet voor het geld, doe het dan vanwege het feit dat je de emulgatoren en aroma’s lekker achterwege kunt laten.
Voor het allerbeste resultaat kun je de tarwebloem vervangen door patentbloem. Patentbloem is tarwebloem dat nog fijner gemalen is en zorgt voor een extra luchtig resultaat. Lees in dit artikel handige tips over meel en rijsmiddelen!
Cakemix dus, of liever: recept voor cake
Wat heb je nodig:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram patent- of tarwebloem + 2 theelepels bakpoeder)
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 4 eieren (op kamertemperatuur)
- Snufje zout
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Zeef het bakmeel met het snufje zout. Klop de boter met de suiker tot een romige massa en voeg één voor één de eieren hier aan toe. Voeg vervolgens, beetje bij beetje, het bakmeel toe en klop de massa lekker luchtig. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en laat de cake in ca. 1 uur en 15 minuten lichtbruin en gaar worden.
Controleer met een saté-stokje of prikker of de cake gaar is. Als de prikker er droog uit komt is de cake goed. Neem de cake uit de oven en laat in de vorm nog zo’n 10 minuten afkoelen. Stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
Die patentbloem ga ik zeker eens proberen, want ik houd erg van luchtig.
Heerlijk! Er gaat niets boven zelfgebakken cake.
Ik gebruik zelf ook nooit een kant-en-klaar mix. Helemaal niet nodig!
Lekker hè, een verse zelfgebakken cake.
Moet tot mijn schande bekennen dat ik wel altijd een kant en klaar pakket koop, je moeder vind dat wel erg makkelijk. Basterdsuiker heb ik ook niet altijd in huis.
Vroeger deed ik dat eigenlijk nooit. Ook pannekoekmix vind ik erg handig. De helft van het pak precies goed voor je vader en mij.
Helemaal geen schande mam. Gemak dient de mens zeg ik altijd. Het gaat mij alleen om bewustwording. Maar gewoon lekker doen wat je zelf wil!
Mijn moeder bakt altijd een heerlijke cake voor Kerst & ik gebruik haar recept als ik cake bak. Zonder cakemix of iets dergelijks 🙂
Goed zo! Jong geleerd is oud gedaan toch 😉
Goed recept. Ik gebruik ook de losse onderdelen voor een cake of cupcakes. In een pak zit teveel suiker. Ik maak ook een cake tegenwoordig in de airfryer. Ook heerlijk.
Ik ben helemaal niet bekend met een airfryer, benieuwd hoe dat smaakt!
Beste Annemarie, ik liep vandaag in de sinkel en vroeg mij af of jij een tip hebt voor een zelfgemaakte sla dressing.
Past niet helemaal bij dit onderwerp maar wilde het toch vragen. Alvast dank Elly van la palma
Hoi Elly! Voor een dressing gebruik je meestal 1 deel azijn op 3 delen olie. De azijn kun je ook vervangen door citroen- of sinaasappelsap. Ook in olie kun je variëren, bijvoorbeeld met walnotenolie of sesamolie. Breng verder op smaak met b.v. kruiden, honing of mosterd. Of maak romig met mayonaise of yoghurt. Succes!
Ben hem nu aan het maken in de broodbakmachine. In het receptenboekje stond dat ik een pak cakemix moest gebruiken, vond ik zo´n onzin.
Wat maf dat zelfs een receptenboek verwijst naar een pak kant-en-klare mix?!
Beste Anne-Marie een tip ! gebruikte leeg geschraapte vanillepeulen in een afgesloten pot met suiker bewaren om zo zelf vanille suiker te maken .
Dit i.p.v. de synthetische vanille suiker uit de bekende zakjes .
En ook nog lekkerder .
Ik gebruik zelf citroenrasp in mijn cake’s maar dat is een kwestie van smaak.
Prima en lekker recept en een geweldig blog.
Bedankt voor de toevoeging! Ik maak idd meestal zelf mijn vanillesuiker op deze manier.
Hallo, 1 uur en 15 minuten voor een cake is véél te lang!
Het hangt echt heel erg af van je oven. De beste methode blijft toch testen met een sateprikker!