Hier in huize happy kitchen wordt graag en vaak sla gegeten. Best wel ouderwets ook nog, met een gekookt eitje, kaas en walnoten. Heerlijk! Maar ik varieer bijvoorbeeld ook weleens met fruit of croutons of uitgebakken spekjes of paddenstoelen. Een sla kun je natuurlijk precies zo klaar maken als je wilt of lekker vindt, en ook met de dressing kun je naar smaak variëren. Sladressings kun je kopen, maar ook heel eenvoudig zelf maken. Weet je tenminste wat er in zit! De dressing kun je ook prima gebruiken voor bijvoorbeeld een pastasalade. Dit zijn de recepten voor 10 heerlijke zelfgemaakte dressings!
Zelfgemaakte dressings
Klassieke vinaigrette
Meng 1 eetlepel azijn met 3 eetlepels olijfolie, voeg wat heel fijn gesneden sjalotje en peterselie toe en breng dit op smaak met wat peper en zout. Voila, klassieke Franse dressing.
Honing mosterd dressing
Een populaire dressing, die je eenvoudig en snel klaarmaakt. Het recept vind je hier.
Kerriedressing
Meng 2 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, 2 theelepels kerriepoeder, zout, peper en een scheutje gembersiroop voor een heerlijke kerriedressing.
Yoghurtdressing
Meng 2 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel citroensap. Roer er flink wat fijngesneden bieslook door en breng op smaak met zout en peper.
Balsamico dressing
Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamico azijn, 1 theelepel citroensap en 1 eetlepel honing. Breng op smaak met zou en peper.
Dragondressing
Wanneer je mijn recept voor dragonmayonaise klaarmaakt met de helft minder olie krijg je een heerlijke dragondressing!
Aziatische dressing
Roer 3 eetlepels Japanse sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels rijstazijn en 1 eetlepel gembersiroop door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met sesamzaadjes en/of fijngehakte koriander. Lekker in een noedelsalade!
Pesto dressing
Meng drie eetlepels goede olijfolie met 1 eetlepel pesto (gekocht of zelfgemaakt), sap van een halve citroen en rasp van de andere helft. Breng op smaak met peper en zout.
Frambozendressing
Meng 1 eetlepel frambozenazijn met 3 eetlepels walnotenolie, 2 theelepels mosterd en een halve eetlepel honing.
Blauwe kaas dressing
Verkruimel 50 gram blauwe kaas (Danablue, roquefort) en meng dit met 100 ml zure room (of yoghurt), 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en een uitgeperst teentje knoflook.