Zelluf doen is leuk! Omdat je dan weet hoe dingen in elkaar steken. En omdat het zo lekker ambachtelijk is. En ook al lijkt het misschien onzin om zelf crème fraiche te maken terwijl je het voor een paar centen in de winkel koopt, het is ook gewoon leuk om een keer zelf te maken. Zelf crème fraiche maken doe je zo!
Zelf creme fraiche maken of kopen?
Ik heb dat al veel vaker gedaan, het zelf maken van een product dat ik normaal gesproken in de winkel koop. En wat ik daarna hoogst waarschijnlijk ook zal blijven doen. Zoals zelf mosterd maken. Superleuk om het proces een keer van dichtbij mee te maken. Om te weten wat er nu allemaal inzit. Maar een potje grove Limburgse mosterd kost minder dan een euro en is zo lekker, dat koop ik dus de volgende keer gewoon weer.
Zelf mayonaise en ricotta maken
Hetzelfde geldt een beetje voor mayonaise en boter. Leuk om te doen, lekker om zelf de smaak te bepalen. Maar Zaanse mayo rules (je bent Zaanse of je bent het niet). En boter in een wikkel is toch net even wat langer houdbaar. Ook heb ik al eens zelf ricotta gemaakt. Erg lekker!
Hoe gebruik je crème fraiche
Ik gebruik crème fraiche best vaak in de keuken. Als frissere tegenhanger van room in pastasauzen, een lekkere klodder in de soep, of als basis voor allerlei plaattaarten. Maar ook heerlijk bij de nachos of burrito’s, want lekkerder dan zure room! In dit artikel leg ik het verschil tussen alle soorten room en waar je ze voor gebruikt uit!
Zelf crème fraiche maken
Zelf crème fraiche maken
Wat heb je nodig:
- Glazen pot ca. 1 liter inhoud
- Koffiefilter of keukenpapier
Ingrediënten
- 0,5 liter verse slagroom ongeslagen
- 30 ml volle yoghurt of karnemelk 2 eetlepels
Aan de slag!
- Meng de yoghurt of karnemelk door de slagroom. Doe in een glazen pot en dek af met een koffiefilter of een stuk keukenpapier en elastiek (zodat het kan ademen).
- Laat nu tenminste 24 uur op kamertemperatuur staan. Warme kamertemperatuur wel te verstaan, de melkzuurbacteriën werken het beste bij een temperatuur rond de 24-25 graden. Ik liet zelf de pot bijna 48 uur staan. Hoe langer, hoe dikker.
- Zet ‘m daarna in de koelkast, daar wordt de crème fraiche ook nog wat dikker. Het blijft zo’n twee weken houdbaar.