Voor mijn 50e verjaardag organiseerde ik een high tea voor familie en vrienden. En natuurlijk maakte ik als foodblogger (bijna) alles zelf. Een behoorlijke opgave, maar wat vond ik het leuk om te doen! Zelf een high tea organiseren? Ik deel vandaag de recepten en geef handige tips!
Foodiebag voor de restjes
Ik maakte zowel zoete als hartige gerechtjes. Want die combi is natuurlijk het allerlekkerst. En alle hartige gerechten waren als eerste op! Nou had ik ook wel heel veel cupcakes gemaakt….Ik zorgde daarom ook voor handige (wegwerp) meeneembakjes, zodat iedereen met een foodiebag naar huis kon! Ik geen restjes (en overbodige calorieën), en je gasten nog wat lekkers voor de volgende dag!
Etagères, schalen en servies voor een high tea
Ik heb zelf een aantal etagères en ik leende er een paar van mijn moeder en buurvrouw. Vraag gewoon even rond in je omgeving, iedereen heeft wel een mooie schaal, taartplateau of etagère in de kast. Voor de borden en glazen koos ik voor wegwerpservies. Misschien niet zo milieuvriendelijk maar wel zo makkelijk. Bij de Makro kocht ik leuke bordjes van bamboe, bij HEMA kocht ik kartonnen bekertjes (voor de thee) en leuke servetjes. Bij Wibra slaagde ik tenslotte voor schattige ijslepeltjes die ik gebruikte voor de monchouglaasjes. Bestek was verder niet nodig, alles was ‘bitesize’. Wel zo makkelijk! Ik gebruikte wel wat lepels voor de jam, lemoncurd, clotted cream en een mesje voor de kruidenboter. En theelepeltjes voor de thee natuurlijk.
High tea organiseren: zoete gerechten
Je kunt geen high tea organiseren zonder scones te serveren! De jam en clotted cream er bij maakte ik niet zelf (maar dat kan natuurlijk wel!), de lemoncurd wel. Mijn favoriete millionaires shortbread was snel op, en ook de Engelse flapjacks vielen goed in de smaak. Ik maakte unicorn cupcakes, rozen cupcakes (botercrème met rozenwater en rozenblaadjes) en mini worteltaartjes. En ik bakte heerlijk frisse lemon bars, meringue schuimpjes, kaneelbroodjes en bitterkoekjes. De cupcakes en mini worteltaartjes bakte ik al een dag eerder, de botercrème en roomkaasfrosting voeg je dan pas op het laatste moment toe. Ook de schuimpjes, koekjes, millionaires shortbread en flapjacks kun je al een dag (of twee) eerder maken. Wel luchtdicht bewaren (niet in de koelkast!). De lemoncurd maak je ook eerder en bewaar je in de koelkast. De lemon bars, scones en kaneelbroodjes maakte ik op de dag zelf.
Het recept voor de ananas kokos monchou taartjes komt van de blog van De Zoetekauw. De dadels vulde ik met roomkaas, pistache en limoenrasp, een heerlijke combi.
Het geheel vulde ik aan met bonbons en chocolaatjes. Nog leuke aanvullingen (waarvoor ik dit keer niet heb gekozen) zijn bijvoorbeeld madeleines, macarons, cheesecake strawberries of zelfgemaakte truffels.
High tea organiseren: hartige gerechten
Bij de Makro kocht ik sandwichbrood. Van die langwerpige korstloze plakken. Superhandig. Je kunt ook je bakker vragen een brood in de lengte voor je te snijden en de korst te verwijderen. Ik belegde ze met zelfgemaakte eiersalade en ijsbergsla en met roomkaas, komkommer en zalm.
Zelfgemaakte kruidenboter naar recept van Bodhi kon gesmeerd worden op vers stokbrood van de bakker (of zelfgebakken natuurlijk). De kleurrijke wraps van No Fairytales vulde ik met carpaccio en met gerookte kipfilet, avocado, rucola en limoenmayonaise.
Mijn favoriete kaaskoekjes mochten natuurlijk niet ontbreken, net als de old skool gevulde eieren. Altijd lekker zijn de pastasaladespiesjes en ik maakte heerlijke geitenkaaslollies met pistachecrumble.
Nog leuke aanvullingen (waarvoor ik dit keer niet heb gekozen) zijn bijvoorbeeld hartige madeleines, breekbrood met kaas en walnoten, kaassoesjes, een mini-soepje of puntjes quiche lorraine.
Wat voor drinken serveer je bij een high tea?
Bij een high tea serveer je natuurlijk thee. Ik had theepotten met water op een lichtje staan en een assorti theezakjes en verse munt. Omdat het die dag zo warm was had ik ook kannen met sap en ijsthee en een grote kan met water waarin ik schijfjes sinaasappel, komkommer, munt en ijsblokjes had gedaan. En omdat het feest was, mocht ook de prosecco niet ontbreken!
Ik hoop dat ik met dit artikel wat tips, inspratie en recepten heb kunnen geven om zelf een high tea te organiseren. Uiteraard hoef je niet alles zelf te maken, en ook hoef je niet zo’n grote diversiteit aan gerechten te presenteren.
Wat mag er volgens jou niet ontbreken bij een high tea?
Lees ook eens mijn artikel over het organiseren van een kerst high tea!
Met mijn vriendinnengroep had ik laatst een high tea. In kleine groepjes maakten we allemaal hapjes. Heel leuk 🙂 Ik heb een paar keer in een restaurant/lunchroom een high tea gehad, maar ik probeer altijd wel een high tea uit te zoeken waar meer hartigs dan zoets bij zit. Dat vind ik lekkerder.
Leuk idee om allemaal iets te maken. Mijn voorkeur gaat ook uit naar meer hartig dan zoet!
Wat een gezelligheid, het ziet er allemaal zo heerlijk uit!!!!
Dank je!
Wauw! Wat ziet het er allemaal heerlijk uit. Ik krijg er enorme trek van. Het Millionaires Shortbread ga ik een keer maken. Hoe bevalt het om 50 te zijn?
Bevalt uitstekend!
Hoi Anne-Marie, leuke post! Misschien kunnen we een keer een samenwerking doen? We zijn altijd op zoek naar leuke high tea recepten 😉
Natuurlijk kan dat, stuur je een mailtje?