In mijn keuken vind je – naast ontelbaar veel kruiden en specerijen – altijd peper, zout en Tabasco. Een paar druppels Tabasco versterken de smaak van elk gerecht. Er zijn maar weinig producten die zo algemeen toepasbaar zijn als Tabasco. Eigenlijk alleen peper en zout. Laten dat nu net de hoofdbestanddelen zijn van Tabasco! Ik vertel je vandaag alles over dit product dat al meer dan 150 jaar in familiebezit is.
Allemansvriend
Tabasco is – mits je een beetje van pittig houdt – echt een allemans vriend. Het is vega, vegan, glutenvrij, vetvrij, halal en kosjer. En bestaat uit slechts drie ingrediënten: pepers, azijn en zout. Tabasco wordt verkocht in 195 landen. Dagelijks worden er maar liefst 700.000 flesjes geproduceerd.
Avery Island
Het familiebedrijf Mclhenny Company wordt gerund door de 7e en 8e generatie McIllhenny op Avery Island in de Amerikaanse staat Louisiana. Midden in het Cajun-gebied. Edmund Mcllhenny, voormalig bankier, besloot op advies van vrienden ‘zijn’ recept voor pepersaus op de markt te brengen. In 1868 begon hij op Avery Island op grote schaal pepers te telen (de zgn. tabasco peper uit Mexico) en bracht hij zijn saus op de markt. Het familiebedrijf bestaat dan ook al 151 jaar!
Vijf jaar
Vijf jaar, zo lang duurt het proces van het groeien van de peper totdat het uiteindelijk bij jou thuis in een flesje op tafel is beland. De pepers worden handmatig geplukt, gemengd met zout en azijn, en gedurende drie jaar op eikenhouten vaten gerijpt. In Nederland worden inmiddels vier varianten tabasco verkocht:
- Tabaso red: de klassieke tabasco (scoville 2500-5000)
- Tabasco habanero: gemaakt van habanero pepers. Spicey!!! Extreem heet (scoville 5000-8000)
- Tabasco green: een vrij milde saus, van groene Jalapeno pepers (scoville 600-1200)
- Tabasco chipotle: een zoete, gerookte saus (scoville 1500-2500)
In dit artikel leg ik uit wat de scoville schaal inhoudt!
Ook is er sinds kort een Tabasco sriracha saus op de markt gebracht. Sricacha is een Thaise klassieke saus die dit keer verrijkt is met de pit van Tabasco (scoville 1000-3000)
Peper, zout en Tabasco
Met een paar druppeltjes kun je de smaak van een gerecht, product of drank al versterken. Uit een flesje Tabasco (60ml) gaan maar liefst 720 druppeltjes! Ook is Tabasco ideaal als je voor hele jonge kinderen kookt, en je dan vaak kruiden en zout achterwege laat. Met een paar druppeltjes breng je je eigen eten weer op smaak!
Ook kun je bijvoorbeeld zout in marinades en dressings vervangen door een paar druppels Tabasco en breng je pit in je cocktail, zoals bij deze marguerita! Probeer ook eens peper en zout in b.v. stamppot of scrambled eggs te vervangen door Tabasco. Ook vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid wanneer je Tabasco gebruikt.
Eet jij weleens Tabasco? Welke is jouw favoriet? Die van mij de groene en de chipotle!
Die gerookte variant klinkt heerlijk, daar ga ik naar op zoek! Ik heb nu enkel een flesje van de groene in huis.
Die is zo lekker idd. AH en Jumbo verkopen het iig online.
Ik vind de groene ook het lekkerste maar die gerookte klinkt ook zalig!
Die moet je zeker een keer proberen!