Ik ben dol op verse vijgen. Het seizoen loopt van augustus t/m oktober, al zijn ze tegenwoordig wel het hele jaar verkrijgbaar. In het seizoen zijn de vijgen op z’n lekkerst. Dus maak ik dan graag een potje vijgenjam, zodat ik er nog langer plezier van kan hebben!
Vijgenjam of vijgenconfituur
Vijgenjam (of vijgenconfituur) is – naast op een broodje – ook heerlijk bij een kaasplankje of op een bruschetta met geitenkaas. Je kunt als je dat wilt ook nog smaakmakers aan de jam toevoegen, zoals wat verse gember of wat kaneel. Ik laat de smaak van de vijgen liever puur. Je hoeft de vijgen niet te schillen! De meeste vezels zitten juist in de schil en als de vijg goed rijp is kun je deze met schil en al opeten. Maak ook eens deze pannacotta met vijgen!
Uitkoken of in de vaatwasser
Wanneer je je jampotje of weckpotjes uitkookt of even laat draaien in de vaatwasser op het heetste programma, dan zijn de potten steriel en kun je de jam met een gerust hart een jaar bewaren. Gewoon buiten de koelkast, of -indien geopend – in de koelkast.
Doe de proef
Vijgenjam maken is eigenlijk ontzettend makkelijk. Je kunt eenvoudig testen of je jam dik genoeg is (hij stijft bij het afkoelen nog iets op). Schep wat jam op een lepel en trek er met je vinger een streep door. Vloeit de jam niet meer terug? Dan is deze klaar! De smaak te pakken? Maak dan ook eens ananasjam of frambozenjam!
Vijgenjam maken
Vijgenjam
Wat heb je nodig:
- Weckpotjes of jampotten
Ingrediënten
- 300 gram verse vijgen ca. 6 stuks
- 200 gram geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
- 1 snufje kaneelpoeder optioneel
Aan de slag!
- Verwijder het harde steeltje en snijd de vijgen in stukjes (je hoeft de vijg niet te schillen!). Doe samen met de suiker en het citroensap in de pan en breng al roerende op een middelhoog vuur aan de kook.
- Laat op een laag vuurtje ca. 5 minuten doorkoken. Voeg eventueel wat kaneelpoeder toe naar smaak.
- Maak fijn met de staafmixer. Dat laatste hoeft niet persé, je kunt de jam ook wat grover houden.
- Giet in een pot en sluit af.
Notities