Room, crème fraiche, zure room, clotted cream, ik ben er dol op en heb altijd wel een potje van het één of ander in de koelkast staan. Het geeft ieder gerecht instant ‘jeu’ en romigheid. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en welke soorten room gebruik je waarvoor? Ik zet het voor je op een rij.
Soorten room
Room
Vloeibare room heeft een vetgehalte van minstens 35% en is daardoor bij uitstek geschikt om op te kloppen. Room wordt dan ‘slagroom’. Maar je kunt vloeibare room ook prima gebruiken in zowel warme als koude gerechten. Voor toetjes als pannacotta, in hartige taarten of een lekker scheutje in de soep of pastasaus. Eigenlijk wel voor alles!
Slagroom
Slagroom is, zoals hierboven al vermeld, niets meer of minder dan stijfgeslagen room. Vers het allerlekkerst, in een spuitbus lekker makkelijk! Let wel: slagroom uit een spuitbus bevat vooral veel lucht (en dus minder room) en is ook weinig stabiel. Dus pas op het laatste moment opspuiten. Slagroomdecoratie op een taart maak je het beste van versgeklopte slagroom, eventueel met een zakje slagroomversteviger (Klopfix).
Kookroom
Kookroom is een slanker alternatief voor room, en bevat meestal maar 20% vet. Omdat de kans op schiften in warme gerechten dan groter is wordt er verdikkingsmiddel aan toegevoegd. Je kunt kookroom gebruiken voor gerechten waar relatief veel room in gaat, zoals bijvoorbeeld een curry of aardappelgratin.
Crème fraiche
Crème fraiche is room waar melkzuurfermenten aan zijn toegevoegd. Je kunt ‘m dus eigenlijk op dezelfde manier gebruiken als room (behalve opkloppen). De smaak is alleen wat fris zuurder. Ik gebruik crème fraiche daarom juist graag in pastasaus, maar ook als basis van bijvoorbeeld een plaattaart of flammkuchen. Het is ook heel leuk om zelf een keer crème fraiche te maken!
Clotted cream
Clotted cream is ingedikte room. Het wordt verkregen door de room au bain-marie te verwarmen en vervolgens langzaam af te laten koelen. Gedurende het afkoelen komt de crème naar de oppervlakte en vormt daar “stolsels” of “klonters”. Clotted cream is onmisbaar bij scones tijdens de high-tea! Op de site van Rutgerbakt staat een recept om zelf clotted cream te maken, dat wil ik nog eens proberen!
Mascarpone
Officieel hoort mascarpone niet in dit rijtje thuis, het is immers een (room)kaas. Het is het onmisbare ingrediënt van tiramisu. Maar je kunt het – net als room – gebruiken om je pastasaus of risotto net even wat romiger te maken. Of gebruiken als vulling van deze zalige carpaccio bonbons met truffelcrème!
Zure room
Zure room is bij uitstek geschikt voor gebruik in koude gerechten. Het is een combi van melk, room en melkzuurbacteriën en heeft meestal een vetgehalte tussen de 10 en 20%. Heerlijk op een gepofte aardappel of bij quesadillas.
Kokosroom
Voor de volledigheid noem ik hier ook nog even het plantaardige alternatief voor room. Kokosroom maak je door een blik kokosmelk minstens 12 uur in de koelkast te zetten. Door de kou scheidt het kokoswater zich van de room. Giet voorzichtig het water af en klop de room in een beslagkom stijf. Neem hiervoor wel kokosmelk met een vetgehalte van tenminste 17% en niet de lightversie, anders lukt het opkloppen niet.
Plantaardige room
Er zijn tegenwoordig veel soorten plantaardige room te koop, op basis van soya, kokos, haver of rijst. Deze vetpercentages verschillen weer heel erg van de soorten room die hierboven worden genoemd. Op de verpakking staat meestal echter wel vermeld waarvoor de soorten room bedoeld zijn (om mee te koken, om op te kloppen etc.).