Onlangs werd ik uitgenodigd voor een ‘boterdate’ door Lurpak in restaurant Bøg in Den Haag. Dit Deense botermerk gebruikt voor hun boter de beste melk van Deense koeien. En dat proef je! Ik heb niets voor niets het woord ‘boter’ prominent in mijn slogan staan, dus schoof ik graag aan voor een boterproeverij en workshop echte boter maken!
Hoewel ik mij prima kan vinden in de nieuwe schijf van vijf en de voedingsadviezen van het Voedingscentrum, is er één ding wat er bij mij gewoon niet in gaat: hoe ze (industrieel vervaardigde) margarine of halvarine kunnen adviseren boven echte boter. Echte boter wordt op authentieke manier gemaakt met slechts vier ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout. Een eeuwenoud en simpel recept dat staat of valt bij de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten. Kies dus altijd voor echte boter.
Na een introductie over de boter van Lurpak en een proeverij van boter mochten we zelf aan de slag om echte boter te maken! Hieronder een leuk filmpje met een korte impressie.
De weckpotjes met room, karnemelk en zout op kamertemperatuur stonden al klaar, we hoefden alleen nog maar te schudden! Zodra er een dikke gele massa ontstaat kun je de wrongel (wat dus eigenlijk al de boter is) gaan scheiden van de karnemelk door deze uit te wringen in een schone doek. De boter die we zo in ons eigen weckpotje konden meenemen moest thuis nog wel even worden ‘gewassen’ om een langere houdbaarheid te verkrijgen.
Tijdens de 6-gangen lunch die we vervolgens geserveerd gekregen konden we onze eigen boter op de smørrebrød smeren. Lekker!! De hele lunch was overigens een genot voor de smaakpapillen, van de lijnzaad crackers met gerookte boter tot het dessert van karnemelk met witte chocolade en bosvruchten. Restaurant Bøg is – met haar new nordic cuisine – meer dan zeker een bezoek waard!
Zelf echte boter maken
Wat heb je nodig:
- 1 liter room
- 165 gram karnemelk
- 2 gram zout
Meng de room met de karnemelk en het zout. Laat in een goed afsluitbare pot (b.v. een weckpot) tenminste 24 uur staan in een omgeving iets warmer dan kamertemperatuur (ca. 22 graden).
Schud de pot flink (circa 5 minuten) tot er een dikke gele massa ontstaat (de wrongel). Bedek een zeef met een schone kaasdoek (of theedoek) en leg deze op een schaal. Giet de weckpot leeg. Het vocht wat in de schaal overblijft is karnemelk.
Neem de uiteinden van de doek en druk de boter tot een bal. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de boter te halen. Plaats de boter onafgedekt in de koelkast. Als deze stevig is geworden kun je de boter gaan wassen met ijswater (schoon kraan water gekoeld met ijsblokjes). Was de boter 3 tot 4 keer totdat het spoelwater helder blijft.
Knijp de boter nog een keer uit door een schone theedoek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. De boter is circa 1 maand houdbaar in de koelkast.
Lijkt me leuk om een keer zelf boter te maken! En helemaal met je eens over die margarine, brrrr. Liever wat extra vet dan zo’n bewerkt product toch?
Zeker weten!