Aardappelgratin uit de oven is het ideale bijgerecht voor je kerstdiner. Je kunt het grotendeels voorbereiden en terwijl de gratin in de oven staat heb je je handen vrij voor de overige gerechten. Bovendien is het ook nog eens heel erg lekker. Maak de romige aardappelgratin in een grote ovenschaal, of, nog leuker, in kleine ovenschaaltjes als eenpersoonsporties.
Cocottes
Van die eenpersoons ovenschaaltjes worden ook wel cocottes genoemd. Deze prachtige zijn van BK, maar volgens mij worden die niet meer verkocht. Je kunt echter vele soorten cocottes kopen, van zowel aardewerk als gietijzer. Kijk ook eens bij Xenos, die verkopen ook veel van dat soort schalen. Hoeft niet persé met deksel. Een ramekin (ovenschaaltje zonder deksel) volstaat ook prima.
Voorgekookte aardappels
Wij eten dit gerecht best vaak, het is zo lekker! Ik kies voor gemak, en koop meestal een zak voorgekookte aardappelschijfjes. Wel zo makkelijk. En de bereidingstijd is ook nog eens een stuk korter dan met rauwe aardappels. Probeer vooral ook eens deze aardappelgratin met kerrie. Een romige aardappelgratin smaakt erg lekker bij een stukje varkenshaas met champignonroomsaus of bij een saltimbocca alla romana!
Aardappelgratin voorbereiden en opwarmen
Aardappelgratin kun je prima (tot maximaal twee dagen tevoren) voorbereiden. Bereid de gratin, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de aardappelgratin in een voorverwarmde oven (175 graden), afgedekt met aluminiumfolie, in ca. 20 minuten op.
Aardappelgratin uit de oven
Aardappelgratin uit de oven
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 600-800 gram (voor)gekookte aardappelen
- 250 ml slagroom of kookroom
- 1 teentje knoflook
- 25 gram roomboter
- 75 gram geraspte kaas
- 1 mespuntje nootmuskaat
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de boter.1 teentje knoflook, 25 gram roomboter
- Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Leg een laagje aardappelen in de ovenschaal, bestrooi met zout en peper en strooi er wat kaas over. Doe hier weer een laagje aardappels over en bestrooi ook die met zout en peper en strooi er kaas over. herhaal nog een keer.600-800 gram (voor)gekookte aardappelen, 75 gram geraspte kaas
- Roer de nootmuskaat door de room en giet dit uit over de aardappelen (of verdeel de room over de schaaltjes).250 ml slagroom of kookroom, 1 mespuntje nootmuskaat
- Zet in het midden van de oven en bak de gratin 30 minuten (kleine schaaltjes) of 45 minuten (grote schaal).