Toen ik laatst via TooGoodToGo maar liefst 600 gram blauwe bessen scoorde, wist ik gelijk dat ik er blauwe bessenjam van wilde maken. De ideale manier om vers fruit te ‘bewaren’!
TooGoodToGo
Ben je bekend met de app van TooGoodToGo? Hiermee ‘red’ je etenswaren van supermarkten, bakkers, restaurants of hotels die anders zouden worden weggegooid. Het meeste is in ieder geval houdbaar tot de dag van verkoop. Je koopt online voor € 4,99 een verrassingspakket (de inhoud weet je pas wanneer je de tas hebt opgehaald) en eind van de dag staat je pakket voor je klaar. Ik was heel tevreden met de score van deze tas van Hoogvliet Supermarkt.
Blauwe bessenjam of blauwe bessen confituur
Weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen jam en confituur? Bij confituur worden altijd hele vruchten gebruikt, die tijdens het bereiden deels stuk gaan. Bij jam worden de vruchten altijd gepureerd, voor of na het koken. Ik vind het zelf wel lekker als er nog herkenbare stukjes fruit in mijn jam zitten.
Wat is geleisuiker
Ik maak mijn jam altijd het liefst met geleisuiker. Geleisuiker is kristalsuiker met pectine en citroenzuur. Dat zorgt ervoor dat de vruchten makkelijker ‘geleren’ ofwel tot jam worden gemaakt. Tevens is suiker hetgeen dat de jam conserveert, en daardoor dus minstens een jaar houdbaar maakt. Bij het gebruik van geleisuiker wordt er uitgegaan van 1 kilo fruit op 1 kilo suiker.
Wil je geen of minder suiker gebruiken? Er is ook geleisuiker speciaal (1 kilo fruit op 500 gram suiker) of geleipoeder. Houd er wel rekening mee dat je jam dan minder lang houdbaar is.
De jam gemaakt met geleisuiker is in de voorraadkast minstens een jaar houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.
Scones met clotted cream en blauwe bessenjam
De jam is heerlijk op een verse scone met clotted cream. Of op een versgebakken wafel! Maar ook op een boterham met roomboter en jam of op de pannenkoeken. Of wat dacht je van een lepel door de yoghurt! De jam is op voor je het weet dus maak er lekker veel van wanneer de blauwe bessen in de aanbieding zijn.
Blauwe bessenjam
Blauwe bessenjam
Wat heb je nodig:
- Kookpan
- Schoteltje
- Pollepel
- Lege (jam)potten
Ingrediënten
- 600 gram blauwe bessen
- 600 gram geleisuiker
- 1/2 citroen uitgeperst
Aan de slag!
- Spoel de bessen en doe ze samen met de suiker en de citroensap in een pan met dikke bodem. Breng al roerend aan de kook. Laat vier minuten flink doorkoken. Druk de bessen een beetje stuk met een pollepel.
- Doe een lepeltje jam op een schoteltje. Kun je er met je vinger een streep doortrekken zonder dat de jam terugvloeit? Dan ben je klaar!
- Doe de jam in schone glazen potten (rechtstreeks uit de vaatwasser of omgespoeld met kokend water), sluit af en laat afkoelen.