Een bruschetta is heerlijk om te serveren als amuse of licht voorgerecht. Ook is het een ideaal bijgerechtje bij de bbq, omdat je de sneetjes brood snel en makkelijk op de barbecue kunt roosteren. Even beleggen en je bruschetta met tuinbonen tapenade en ricotta is klaar!
Bruschetta
Bruschetta (spreek uit: broesketta) is een Italiaans voorafje. Het woord komt van het Latijnse werkwoord ‘bruscare’ dat ‘op kolen roosteren’ betekent. Maar onder de grill of in de grillpan mag ook hoor!
Dubbeldoppen
Die mooie felle groene kleur van de tapenade krijg je alleen wanneer je de tuinbonen dubbeldopt. Nu gebruik ik diepvries tuinbonen dus de eerste ‘dop’ is al gedaan. Toch is het verwijderen van een grauwe schilletje best wel even een klusje. Ik doe het door met mijn nagel het velletje open te snijden en de tuinboon eruit te wippen, maar je kunt ook een mesje gebruiken. Dubbelgedopte tuinbonen smaken ook heerlijk in deze salade met spekjes en feta.
Bruschetta met tuinbonen tapenade en ricotta
Wat heb je nodig (ca.8-10 bruschetta)
Ingrediënten
- 1 ciabattabrood of klein stokbroodje
- 200 gram tuinbonen (diepvries)
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook
- Zout
- Peper
- Bakje ricotta
- Twee eetlepels geraspte (Parmezaanse of oude) kaas
Snijd het brood in sneetjes en rooster aan beide kanten onder de grill van de oven of in een grillpan. Halveer het teentje knoflook en gebruik een half teentje om de geroosterde sneetjes brood in te smeren. Snijd de andere helft van het teentje knoflook fijn.
Blancheer de tuinbonen (bevroren) 1 minuut in kokend water. Giet af. Dubbeldop de boontjes. Prak de tuinbonen grof en meng er de olijfolie, citroensap en het fijngehakte halve teentje knoflook door. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Beleg elk sneetje brood met een flinke lepel ricotta, tapenade van tuinbonen en bestrooi met geraspte kaas.
Het leuke plankje is trouwens van Boska