Er zijn van die ingrediënten die ik koop zonder er eigenlijk bij stil te staan dat je ze ook zelf kunt maken. Zoals gefruite uitjes voor bij de nasi bijvoorbeeld. Maar eenmaal zelf gemaakt weet je: dit is echt next level lekker! Natuurlijk zijn veel dingen die je zelf maakt lekkerder. Zoals naanbrood, of chutney. En als het dan ook nog eens heel eenvoudig is, dan is het extra leuk! Ik vond het recept om zelf gefruite uitjes te maken op Culy.
Sjalottenolie
De olie waar je de gefruite uitjes in bakt kun je – op smaak gebracht door de sjalotten – prima hergebruiken! Laat afkoelen en giet door een zeef in een flesje. Je kunt in deze sjalottenolie prima wokken of gebruik het in een saladedressing.
Koolzaadolie
Ik gebruikte de bak-en braad koolzaadolie van Brassica. Koolzaadolie is een mooi Nederlands product. Koolzaadolie is rijk aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren en is van nature rijk aan vitamine E (antioxidant) en onverzadigde vetzuren. En koolzaadolie heeft van alle plantaardige oliën het laagste percentage verzadigde vetzuren. Dat maakt koolzaadolie tot een beter en gezonder product dan andere plantaardige oliën zoals olijfolie. Probeer ook zeker eens de koolzaadolie met roombotersmaak van Brassica. Echt wonderbaarlijk hoe ze een plantaardig product zo lekker naar roomboter kunnen laten smaken!
Gefruite uitjes
Gefruite uitjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 ml olie koolzaad- of zonnebloemolie
- 3 grote sjalotten
Aan de slag!
- Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringen.
- Verwarm de olie in een pannetje op een middelhoog vuur. Doe de sjalottenringen in de pan met een snuf zout.
- Laat de sjalotjes in ca. 5-10 minuten goudbruin en knapperig bakken. Blijf erbij, het gaat op een gegeven moment hard.
- Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een dubbele laag keukenpapier zodat ze goed knapperig worden.
- Je kunt de gefruite uitjes bewaren in een afgesloten trommel of doosje.