Ik ben dol op gekarameliseerde uien. Op een plaattaart, door de pasta, in hartige tartelettes, op een hamburger, in een omelet, bij een kaasplankje… Je kunt de uien bereiden in een pan maar helemaal makkelijk om te maken zijn deze gekarameliseerde uien uit de oven!
Rode of witte uien
Ik gebruikte rode uien, maar het gaat ook prima met gewone gele uien. En als je dan toch de oven aan hebt staan, maak dan gelijk een hele bol gepofte knoflook. Volgende week plaats ik een heerlijk recept voor mini plaattaartjes met gekarameliseerde uien en blauwe kaas!
Gekarameliseerde uien uit de oven
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 3 uien
- 2 eetlepels olijfolie
- 1-2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels balsamico azijn
- Zout en peper
Verder nodig: bakplaat, bakpapier
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de ui, halveer en snijd in dunne ringen. Meng in een kom de uien met de olijfolie, balsamico en basterdsuiker. Spreid de uien uit over de bakplaat en bestrooi met zout en peper. Rooster de uien in ca. 45 minuten in de oven tot ze bruin en gaar zijn. Laat afkoelen en bewaar in een weckpot.