Wanneer je een hele bol knoflook poft, krijgen de knoflookteentjes en heel andere smaak. Veel zachter dan die van rauwe knoflook. Gepofte knoflook maken doe je eenvoudig in de oven, in aluminiumfolie of een knoflookoven.
Gepofte knoflook uit de knoflookoven
Hou je net als ik van food gadgets, dan is zo’n knoflookoventje een leuke aanschaf (of culi cadeautje!). Ik kocht deze handgemaakte knoflookoven van keramiek uit Portugal voor € 12,95 bij Oil & Vinegar. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een stuk aluminiumfolie dichtvouwen! Ik heb de knoflook naturel gepoft, maar je kunt als je wilt ook verse kruiden als tijm of rozemarijn toevoegen.
Van aioli tot bruschetta
Eenmaal gepoft zijn de knoflookteentjes super zacht en kun je ze uitknijpen. Smeer een teentje bijvoorbeeld uit op een bruschetta of maak er een heerlijk milde aioli mee. Je kunt er ook lekker een stukje vlees of kip mee insmeren. Knoflooksoep van maken! Bewaar de gepofte knoflook in de koelkast, daar is hij zeker een week houdbaar. En pak er een teentje (of meer) af als je die nodig hebt.
Gepofte knoflook maken
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 bol knoflook
- Olijfolie
- Peper en zout
Extra nodig: aluminiumfolie of knoflookoven
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd met een scherp mes een stukje van de bovenkant van de bol knoflook af zodat je de teentjes ziet zitten.
Zet de bol in het stoofpotje of op een stuk aluminiumfolie en doe er een scheut olijfolie over. Bestrooi met zout en peper en zet de deksel op het potje of vouw de folie dicht.
Pof de knoflook in ca. 1 uur in het midden van de oven. Laat afkoelen.