Ik had al een poosje een zak rode splitlinzen in de voorraadkast liggen. Heerlijk voor in een Indiase dahl, echt comfort food. Maar verder wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest maken. Tot ik op TikTok (jawel, deze vijftig plusser ‘zit’ ook op TikTok) een ‘hummus’ van rode linzen voorbij zag komen. Dat moest ik proberen!
Hummus
Officieel mag dit natuurlijk geen hummus heten, die maak je immers van kikkererwten. Maar deze hummus van rode linzen is net zo lekker, smeuïg en vol van smaak!
Rode linzen
Rode linzen zijn kleine, ontvelde, gespleten linzen, waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn dan hele linzen. Rode linzen veranderen in een dikke puree als je ze kookt. Linzen zijn ook nog eens heel gezond, ze zitten namelijk boordevol vezels en eiwitten. Je hoeft ze niet te weken en zijn snel gaar. Super handig dus om in huis te hebben!
Dukkah
De hummus serveer ik met lekker brood, goede olijfolie en zelfgemaakte dukkah, een heerlijk mengsel van noten en specerijen. Je kunt dukkah ook in sommige winkel kopen.
Cups
Ik gebruikte voor dit recept zogenaamde ‘cups‘ om hoeveelheden af te meten. Die worden ook veel gebruikt in Amerikaanse recepten. Je kunt een cup ook vervangen door bv een koffiekopje. Zolang de verhoudingen in het recept maar gelijk blijven.
Hummus van rode linzen
Hummus van rode linzen
Ingrediënten
- 1 cup rode linzen
- 3 cups water
- 1 citroen alleen het sap
- 1 teentje knoflook
- 0,5 theelepel zout
- olijfolie
- dukkah
Aan de slag!
- Was de linzen goed in een zeef en breng ze dan aan de kook met 3 cups water. Laat 10 minuten zachtjes koken en giet af in de zeef. Spoel af met koud water.
- Doe de linzen in de blender en pureer fijn. Voeg het citroensap, de tahini, knoflook en zout toe en doe er 2 eetlepels water bij. Pureer nogmaals. Als je de hummus nog te dik vindt kun je eventueel nog een extra lepel water toevoegen.
- Serveer op een bord, giet er wat goede olijfolie over en bestrooi met dukkah. Geef er lekker brood bij en dippen maar!