Indiase raita is een heerlijk fris bijgerecht bij een curry en maakt ook vaak onderdeel uit van een Indiase thali. Het lijkt wel op de Griekse tzatziki, maar aan raita wordt geen knoflook toegevoegd. En ook de komijn geeft het net weer een andere smaaktwist.
Thali
Een Indiase thali is een plateau met schaaltjes vol heerlijke gerechten. Thali is het Hindi woord voor ‘bord’. De basis is meestal rijst en naan of roti, en verder vind je er curry, dahl, raita en chutney. In India krijg je dit per persoon geserveerd, in schaaltjes of op een groot bord met meerdere vakken. Thuis maak ik meestal een grote thali, voor het hele gezin. Vind je dat nou wel heel veel werk, gebruik dan voor een of twee gerechten de Indiase maaltijdsauzen van Tilda.
Raita
De raita is bedoeld om eventuele pittige curries een beetje te temperen. Maar het is ook heel lekker om zo te eten, met een stuk naan of roti.
Komkommer uitlekken
Je verwijdert het meest water uit de komkommer door deze overlangs te halveren en met een lepel de zaadlijsten te verwijderen. Rasp daarna de komkommer, doe in een zeef en bestrooi met zout. Laat een kwartiertje staan en knijp goed uit.
Indiase raita
Indiase raita
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 250 ml Griekse of Turkse yoghurt
- 6 blaadjes verse munt
- 1 theelepel komijnpoeder
Aan de slag!
- Snijd de komkommer overlangs door, verwijder de zaadlijsten en rasp grof.
- Snijd de munt in reepjes
- Doe in een zeef, bestrooi met zout en laat een kwartiertje staan.
- Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Doe de uitgeknepen komkommer in een schaal.
- Voeg de yoghurt, munt en komijn toe en roer door elkaar. Maak af met zout en versgemalen zwarte peper.