Chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken. Het is een basis van vruchtenpuree waaraan kruiden en andere smaakmakers worden toegevoegd zoals gember, peper, knoflook en uit. Chutney is vaak een combi van zoet, zuur en pittig tegelijk. Zoals deze mangochutney.
Bijgerecht
Mangochutney is een heerlijk bijgerecht bij de Indiase curry. Of lekker als ‘dip’ bij pappadums of naan. Ik maakte ‘m lekker pittig met een klein geel pepertje van mijn peperplant, maar dat is aan jou.
Mangochutney conserveren
Door de toevoeging van suiker en azijn conserveer je als het ware de chutney, net zoals jam. Steriliseer het (weck)potje vooraf door het om te spoelen met kokend water en omgekeerd op een schone theedoek te laten drogen aan de lucht. De mangochutney is zo in de koelkast minstens drie weken houdbaar.
Mangochutney
Mangochutney
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 sjalotje fijngehakt
- 0,5 rode chilipeper fijngehakt
- 1 kleine gele peper fijngehakt, optioneel
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 scheutje olijfolie
- 250 gram mangoblokjes diepvries
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepel natuurazijn
- 3 cm gember geschild
- 1 kaneelstokje
- 2 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
Aan de slag!
- Fruit het sjalotje, de knoflook en pepers aan in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg de mangoblokjes, de suiker en de azijn toe. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur lager.
- Voeg de gember, het kaneelstokje, de kardemompeulen en de kruidnagels toe. Het is handig om die laatste twee in een thee-ei te doen, zo vis je ze er later makkelijk uit.
- Laat ongeveer 15 minuten sudderen.
- Verwijder de gember, kaneel, kardemom en kruidnagels, doe in een mooi potje en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.