Mosterd is een heerlijke smaakmaker. Het lijkt ook wel of ik het met de jaren steeds lekkerder ga vinden. En helemaal nu ik mosterdkaviaar ontdekt heb. Lekker next level!
Mosterdzaad
Voor het maken van mosterdkaviaar (en ook voor het maken van mosterd natuurlijk) heb je mosterdzaad nodig. Dit kun je kopen bij AH (van Verstegen) maar kijk vooral ook eens bij de toko of Turkse supermarkt, daar zijn kruiden en specerijen vaak vele malen goedkoper! Je kunt mosterdkaviaar ook kant-en-klaar kopen (van Kesbeke) maar zelf maken is eenvoudig en goedkoper! Mosterdkaviaar is dus eigenlijk ingelegde mosterdzaadjes. Maar door het uiterlijk wordt het ook wel kaviaar genoemd. De balletjes knappen echt heerlijk in je mond!
Mosterdkaviaar gebruiken
Wat kun je allemaal doen met mosterdkaviaar? Of is de vraag eigenlijk, wat niet? Natuurlijk kun je het gebruiken voor alles waar je ook gewone mosterd bij gebruikt. Zoals op een kaasplankje of bij een bitterbal. Maar mosterdkaviaar doet het ook goed:
- op een gekookt eitje
- op een toastje met zalm
- als decoratie bij een voorgerecht
- bij vleesgerechten en vleeswaren
- bij steak tartare
Mosterdkaviaar maken

Mosterdkaviaar maken
Ingredients
- 75 gram mosterdzaad
- 120 ml witte wijn azijn
- 120 ml water
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel zout
Aan de slag!
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng zachtjes aan de kook.
- Laat nu 40 minuten zachtjes koken. Gebruik bij voorkeur een vlamverdeler voor een zo klein mogelijk vlammetje.
- Als de zaadjes te snel droog lijken te koken kun je een klein scheutje water toevoegen.
- Doe in een schoongemaakte weckpot en bewaar in de koelkast. De mosterdkaviaar is zeker 1-2 maanden houdbaar.