Wij zijn niet zulke aardappeleters. Maar wanneer de Opperdoezer Ronde weer in het seizoen is, staan deze Hollandse aardappeltjes toch wel regelmatig op tafel! Heerlijke Opperdoezer Ronde met roomboter en limoen.
Opperdoezer Ronde
De Opperdoezer Ronde is verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met eind oktober. Een echt seizoensproduct dus. De aardappel komt uit het kleine Noord-Hollandse dorpje Opperdoes, waar deze al meer dan 150 jaar traditioneel met de hand worden gerooid. Een oer-Hollands product! Het dunne schilletje maakt de aardappel kwetsbaar maar oh zo lekker en romig. Je kunt de schil van de aardappel schrapen of – zoals ik doe – goed schoonborstelen en er gewoon aan laten.
Traditioneel
Natuurlijk kun je de Opperdoezer Ronde op allerlei manieren verwerken. Maar de traditionele bereidingswijze is eigenlijk het lekkerst: met gesmolten roomboter! Omdat dan de smaak het beste tot zijn recht komt. Ik voegde er nog zeezout, limoen en peterselie aan toe. Een ware traktatie! Serveer een lekkere tuinbonensalade met spekjes en feta bij.
Opperdoezer Ronde met roomboter en limoen
Wat heb je nodig (bijgerecht, 4 personen)
Ingrediënten
- 1 kilo Opperdoezer Ronde
- sap van een 1/2 limoen
- 100 gram roomboter in blokjes
- (zee)zout
- Handje grofgehakte peterselie
Borstel de aardappelen goed schoon onder koud stromend water. Snijd in gelijke stukken en breng aan de kook in gezouten water. Laat 20 minuten koken. Giet af en roer er de blokjes roomboter, limoensap en peterselie doorheen totdat alle boter is gesmolten. Eet smakelijk!