Ik at het ooit eens in een restaurant, als smeersel bij een mandje brood. Boter, zo luchtig als mousse en met een nootachtige smaak. Na wat zoeken via Google kwam ik erachter dat dit opgeklopte luchtige bruine boter moest zijn, een trendy delicatesse in horecaland.
Smeersel
Nou ben ik sowieso fan van brood met smeersels. Van simpele gezouten roomboter tot verse kruidenboter of zelfgemaakte aioli. Deze luchtige bruine boter is een heerlijke en smaakvolle aanvulling hierop. Ik moet alleen wel oppassen dat ik er niet zoveel van eet dat ik mijn hoofdgerecht niet meer op kan!
Je kunt het bijna geen receptje noemen, de bereiding is redelijk simpel. Maar je moet het maar net ff weten hè. Het is wel aan te raden de boter dezelfde dag te gebruiken. En na bereiding in ieder geval te bewaren buiten de koelkast. In de koelkast wordt de boter uiteindelijk weer hard.
Luchtige bruine boter
Wat heb je nodig (1 portie):
- 125 gram roomboter
- Zeezoutvlokken (naar wens)
Extra: (beslag)kom met ijswater, handmixer
Smelt de roomboter in een pannetje op matig vuur. Hou goed in de gaten, als de boter lichtbruin is (karamelkleur) dan is het goed. Haal van het vuur en laat een minuut of 10 afkoelen. Zet het pannetje (of een ander schaaltje dat beter past) in de kom met ijswater en klop met de handmixer net zolang tot de boter licht en luchtig is als mousse. Voeg zeezoutvlokken toe naar smaak.
Serveer met vers brood en geniet!