Hoewel veel mensen denken dat het maken van een kaassoufflé lastig is, blijkt dat echt reuze mee te vallen. Als je het een beetje goed voorbereidt heb je dit heerlijke bijgerecht in een minuutje of 25 op tafel staan. Ik eet het regelmatig naast een stukje vlees of vis en groente, weer eens wat anders dan aardappelen! En voor Pasen maakte ik het voor bij de paasbrunch. Met deze soufflé van geitenkaas met lavendel zet je iets bijzonders én lekkers op tafel!
Geitenkaas met lavendel
In het enorme assortiment kazen van Henri Willig vind je deze jonge, romige geitenkaas die door de toevoeging van lavendel een bijzondere kleur en smaak gekregen. De kaas is in het begin mild van smaak en daarna proef je de lavendel: fruitig en licht scherp. Een zeer unieke, kruidige kaas in een gekleurd jasje. Ik had stiekem gehoopt dat de soufflé ook lichtblauw zou kleuren, maar dat was helaas niet het geval. Ik heb de soufflé daarom opgefleurd met wat gedroogde (eetbare) korenbloemen voor toch een blauw tintje!
Henri Willig kazen
Henri Willig bestaat dit jaar 50 jaar! Een halve eeuw geleden begonnen Henri en Riet Willig op hun melkveehouderij met het maken van kwaliteitskazen. In vijftig jaar is deze kleine onderneming uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde kaasmakerij. Het assortiment is enorm! Van heerlijke Goudse kaas tot kaas met rode pesto. Alle kazen zijn online te bestellen of bezoek één van de kaaswinkels, kaasboerderijen, experiences of het Grand Café in Giethoorn. Alle adressen vind je op de site.
Soufflé met geitenkaas als bijgerecht
Wanneer je zoals ik ramekins gebruikt van 9 cm. doorsnede kun je met dit recept vier mini soufflés maken. Per persoon kun je er dan 1 of 2 serveren. De soufflé is heel luchtig, je eet er makkelijk twee van. Neem je een grotere ramekin van 12 centimeter, dan maak je twee soufflés. Heb je de smaak van het soufflé maken te pakken? Probeer dan ook eens deze zoete aardbeien soufflé!
Soufflé van geitenkaas met lavendel
Soufflé van geitenkaas met lavendel
Ingrediënten
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 150 ml melk
- 2 eieren
- 50 gram Henri Willig geitenkaas met lavendel geraspt
- boter om in te vetten
- paneermeel of broodkruim
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter de ramekins en bestrooi ze met paneermeel of broodkruim.boter om in te vetten, paneermeel of broodkruim
- Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur, voeg de bloem toe en gaar de bloem al roerende circa 2 minuten. Voeg de melk toe en roer los met een garde. Zet het vuur wat hoger en breng al roerende aan de kook.25 gram roomboter, 25 gram bloem, 150 ml melk
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen. Voeg dan de geraspte kaas toe. Roer goed door.50 gram Henri Willig geitenkaas met lavendel
- Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kaasmengsel. Breng op smaak met zout en peper.2 eieren
- Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom met een mixer tot stijve pieken. Voeg eerst een derde van de eiwitten toe aan het kaasmengsel (dat heet met een mooi woord ‘familie maken’) en schep het er voorzichtig doorheen met een spatel. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe en meng voorzichtig tot één geheel. Schep het geheel in de vier ramekins.
- Bak de hartige soufflé in circa 15 minuten gaar en serveer direct.