Ik ben dol op vitello tonnato, het beroemde Italiaanse voorgerecht van kalfsfricandeau met een saus van onder andere tonijn, ansjovis en kappertjes. Alleen eet ik niet vaak een voorgerecht thuis en ook is mijn man geen liefhebber van vis. Tot ik laatst op het – al zeg ik het zelf – geniale idee kwam er een salade voor op brood of toast van te maken. De vitello tonnato salade!
Salades
Ik koop best wel regelmatig een salade van Johma. Ze zijn best lekker en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende smaken. En ook al is een zelfgemaakte salade vele malen lekkerder (eiersalade anyone?), het gemak dient de mens. En ik vind bijvoorbeeld het Twents kruidentuintje heerlijk en mijn man maak ik blij met ‘gevuld eitje’. Van het huismerk van mijn supermarkt (Hoogvliet) is er ook een lekkere salade met kip en walnoot. De salades staan dan ook regelmatig op de borrelplank of op de lunchtafel.
Vitello tonnato
Officieel hoort er in de vitello tonnato kalfsfricandeau (vitello is Italiaans voor kalf). Maar omdat je dat niet overal goed kunt vinden gebruik ik ook gerust varkensfricandeau. Smaakt net zo lekker! Die dunne crackertjes op de foto heten pane carasatu en komen uit Sardinië. Het is een beetje vergelijkbaar met een matze. Je vindt ze weleens in delicatessenwinkels. Echt heel erg lekker! Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis voor je op een rij.
Vitello tonnato salade
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 100 gram fricandeau
- 1 blikje tonijn (op water)
- 6 ansjovis filets
- 4 eetlepels mayonaise
- (eventueel) scheutje olijfolie
- 2 eetlepels kappertjes
- zout en peper
Meng de tonijn met de ansjovis en de mayonaise in de blender tot een luchtige saus. Snijd de fricandeau in dunne reepjes. Meng de fricandeaureepjes en de kappertjes door de tonijnsaus. Maak eventueel nog wat smeuïger met een scheutje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.