Toen ik een poosje geen zuivel mocht eten – en ik kan niet zonder een boterham met kaas voor ontbijt! – probeerde ik allerlei andere hartige alternatieven uit. Ik hou nu eenmaal van brood met hartig beleg. Ik probeerde hartige spreads en hummus maar mijn uiteindelijke favoriet werd deze heerlijke walnotenboter.
Pindakaas of pindaboter?
Pindakaas heet geen pindaboter (peanutbutter) omdat boter een beschermde naam is. Ik noem mijn walnotenboter wel gewoon boter hoor, walnotenkaas is toch echt iets anders!
Walnoten
Walnoten zijn mijn favoriete noten die ik ook altijd in huis heb. Ik gooi ze door de sla, zelfgebakken brood, in de yoghurt met honing of eet een handje als gezonde snack. En ik maak er dus walnotenboter mee. Bewaar op een koele donkere plaats (mag ook in de koelkast), er zijn immers geen conserveermiddelen aan toegevoegd. Daar is de walnotenboter zo’n zes weken houdbaar. Heerlijk op een boterham of cracker!
Walnotenboter
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram walnoten
- Zeezout naar smaak
- Scheutje walnoten- of olijfolie
Doe de noten in de keukenmachine, voeg een scheutje olie en zout naar smaak toe en mengen maar (begin met weinig zout, je kunt altijd later nog wat toevoegen). Eerst worden de noten grof, dan een fijner poeder en tot slot wordt de olie afgescheiden en krijg je een smeuïge boter. Doe de walnotenboter in een weck- of jampotje.