Voor een heerlijke Indiase vegetarische curry had ik paneer nodig. Helaas is dit niet zo makkelijk te vinden in de reguliere supermarkt. Wist je dat je paneer zelf maken helemaal niet zo moeilijk is ? Ik vertel je hoe je dat doet! Oh en dat recept voor die heerlijke curry, saag paneer, die komt overmorgen online!
Paneer
Paneer is een jonge, verse witte kaas. Deze koop je o.a. bij Amazing Oriëntal (in het koelvak bij de tofu) en bij de grotere Jumbo’s. Je kunt paneer een beetje vergelijken met halloumi of hüttenkäse. Paneer wordt gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van de wei. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs.
Een van de unieke eigenschappen van paneer is dat het niet smelt. Dit maakt paneer een ideale kaas voor dit recept omdat het een milde, melkachtige kaassmaak heeft die perfect werkt met gepureerde groenten, maar niet oplost in de saus. De paneerblokjes zijn een perfecte vleesvervanger die je ook kunt bakken of frituren. Dit geeft ze nog meer textuur in een gerecht.
Wrongel en wei
Van 1 liter melk houd je ongeveer 150 gram paneer over. Dat is de dikke massa die ook wel wrongel genoemd wordt. Hier maken we paneer van door de wrongel zo veel als mogelijk te laten uitlekken. Paneer komt van het Perzische woord panir, wat kaas betekent. Op deze blog kun je lezen wat je kunt doen met het vocht – ook wel zure wei genoemd – dat overblijft!
Kruiden of specerijen
Je kunt desgewenst bij het bereiden ook nog kruiden of specerijen toevoegen aan de witte kaas. Denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder, kerrie of massala voor kleur of smaak. Wat je ook kunt doen is specerijen toevoegen zoals komijn, karwij, kruidnagel, mosterdzaad of fenegriek.
Zelf paneer maken
Zelf paneer maken
Wat heb je nodig:
- Kaas- of theedoek
- Vergiet of zeef
Ingrediënten
- 1 liter volle melk
- 2 theelepels citroensap of azijn
- 1 theelepel zout
- (eventueel) kruiden of specerijen naar smaak
Aan de slag!
- Leg een kaas- of theedoek in een zeef of vergiet en hang deze in een kom.
- Breng de melk aan de kook. Schenk er dan al roerende de citroensap of azijn bij. Neem vervolgens de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in wrongel en wei.1 liter volle melk, 2 theelepels citroensap of azijn
- Voeg een theelepel zout toe en eventueel ook andere kruiden of specerijen.1 theelepel zout, (eventueel) kruiden of specerijen
- Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal uit de zeef. Draai de kaasdoek, om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen. Laat de kaas in de vergiet minimaal een uur uitlekken.
- Doe de kaas vervolgens in een (passend) bakje, leg er iets zwaars bovenop (bijvoorbeeld een conservenblik) en laat nog een keer een uur in vorm komen.
Bedek een zeef met een kaasdoek en hang deze in een kom. Breng de melk zachtjes aan de kook, en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Schenk al roerende de azijn er in een dun straaltje bij, neem de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in witte kaas en wei.
Voeg een theelepel zout toe aan de witte kaas, dit trekt het vocht eruit en zorgt ervoor dat het steviger wordt. Op dit moment kun je ook andere kruiden of specerijen aan de kaas toevoegen. Giet het kaasmengsel in de kaasdoek, zeef de kaas en vang de wei op. Die kun je eventueel gebruiken in een soepje of als starter voor gefermenteerde producten.
Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal uit de zeef. Draai de kaasdoek, om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen. Hang de doek aan een haakje met een kom eronder, zodat het vocht eruit loopt. Geen haakje? Leg dan de kaasdoek tussen twee planken die een beetje schuin liggen, zodat het vocht er alsnog uit kan lopen.
Laat de kaas zo minimaal een uur (liever langer) uitlekken. Het resultaat is een kaas die z’n vorm behoudt en in stukjes te snijden is.