Sommige dingen moet je gewoon een keer zelf maken. Zoals mayonaise. Of mosterd. Om het daarna vrijwel nooit meer te doen. Omdat er prima varianten in de supermarkt te koop zijn. Of omdat het gewoon makkelijker is. Zelf ricotta maken stond ook al lang op mijn lijstje. Een geslaagd experiment dat ik zeker nog wel vaker ga doen!
Romige heerlijkheid
Zelf ricotta maken is dus helemaal niet moeilijk. En zo ontzettend lekker! Ricotta is een zachte en frisse Italiaanse kaas met een milde en zachte smaak. Ricotta is Italiaans voor ‘opnieuw gekookt’. Het ontstaat wanneer de wei wordt gescheiden van de wrongel. Technisch gezien is het geen kaas maar een bijproduct ervan. Volgende keer wil ik eens proberen hoe ricotta gemaakt van geitenmelk smaakt.
Op brood of in de pasta
Ricotta smaakt heerlijk op brood. Lekker met wat zout en peper en verse tuinkruiden of cress. En besprenkeld met wat goede olijfolie. Heerlijk!! Of eet het in de pasta, zoals deze gnudi di ricotta. Of vul een wrap met parmaham, tomaten, verse kruiden (zoals basilicum of oregano) en ricotta!
Zelf ricotta maken
Wat heb je nodig (ca. 150 ml. ricotta)
- 750 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- ½ theelepel zout
- 45 ml citroensap (het sap van 1 citroen)
Doe de slagroom, zout en de melk in een pan en breng op een laag/middelhoog vuur tot net aan de kook. Haal van het vuur af en roer er de citroensap door.
Zet weg met een deksel op de pan en laat 20 minuten rusten.
Doe een schone theedoek in een vergiet en zet deze op een grote (beslag)kom. Zeef het vocht in de vergiet. Laat 10 minuten staan en giet dan het grootste deel van het vocht weg uit de kom. Laat vervolgens minimaal 4 uur uitlekken op kamertemperatuur (op het aanrecht).
Doe de ricotta in een afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. Het blijft daar 3-4 dagen goed.
klinkt heerlijk net als de mayo waar ik mij al een keer aan gewaagd heb maar totaal de mist in ging hahah maar zeg nooit nooit
Geweldig recept. Ik heb het gemaakt met geitenmelk en soja slagroom. Perfecte smaak. Dankjewel
Leuk om te horen. Ik ga het ook een keer met geitenmelk proberen!
Sorry hoor dat is helemaal geen ricotta! Gewoon nep aub graag anders noemen.. Ik als Italiaan en kaas maker vind een grote beleding zo’n proetje ricotta noemen verzin aub een andere naam.
Ciao Luigi
Ciao Luigi! Het internet staat vol recepten van deze ricotta. Vertel me anders hoe je het dan wel maakt, is meteen een stuk vriendelijker 🙂 Essere gentile non fa male! Buona giornata.