Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: zelf appelmoes maken.
Appels
Het is nu weer tijd voor de heerlijkste Hollandse appels. Zoals Elstars bijvoorbeeld. Ik kreeg een zak vol van deze heerlijke rode appels in de Verse Oogstbox herfst. Lekker om zo uit het handje te eten. Er een heerlijke appeltaart mee te bakken. Of om er het bij- of nagerecht mee te maken wat echt iedereen wel lekker vindt: appelmoes! Ook van goudreinetten maak je heerlijke appelmoes.
Appelmoes. Wat zit er eigenlijk in?
Ik moet bekennen: dat valt dus heel erg mee. Want in een gemiddeld pot appelmoes, bijvoorbeeld de Hak appelmoes extra kwaliteit, zitten de volgende ingrediënten:
Appelen, suiker, citroensapconcentraat, antioxidant (vitamine C).
Waarom dan toch zelf maken? Omdat zelf appelmoes maken gewoon lekkerder is! En omdat je heerlijk kunt variëren. En meer of minder suiker kunt toevoegen. Niet iedere appel smaakt namelijk even zoet. En niet ieder mens is een even grote zoetekauw. Onderstaand recept (je kunt het bijna geen recept noemen) is dan ook een basis recept voor appelmoes.
Appelmoes variaties
Een basis om op te variëren dus. Want wil je ‘m met brokjes en stukjes (dan heet het eigenlijk appelcompote) of wil je een fijne moes. En je kunt er natuurlijk van alles aan toevoegen. Zoals rozijnen. Of kaneel. Of – als er geen kinderen mee-eten – een lekkere scheut rode port. Serveer koud of warm (=lekkerder!). Zelfgemaakte appelmoes kun je ongeveer drie dagen (afgedekt) bewaren in de koelkast.
Zelf appelmoes maken
Wat heb je nodig (4 personen):
Ingrediënten
- Ca. 10 appels
- Suiker naar smaak (richtlijn: twee eetlepels)
- Zakje vanillesuiker
- 150 ml water
- kaneelpoeder (optioneel)
Schil de appels, verwijder de klokhuis en snijd in stukjes. Breng alle ingrediënten aan de kook in een pan. Proef of er voldoende suiker in zit. Voeg eventueel naar wens meer toe. Kook de appelmoes op laag vuur in ca. 20 minuten tot alle appels zacht zijn. Roer regelmatig door. Stamp de appels naar wens fijn.
Voeg desgewenst kaneel of een kaneelstokje toe. Vervang 75 ml water door 75 ml rode port.
Ook heel lekker: voeg een klontje boter en de sap én rasp van een halve citroen toe en kook mee.
Ja heerlijk! Ik doe er niet eens suiker in. Ik kook steeds meer zonder zakjes, op een gegeven moment vind je het gewoon vies!
Lekker! Ik maak ook het liefste zelf appelmoes. Zo moeilijk is het niet en je verwerkt ook nog eens de enkele appel die niet meer zo mooi is. En het leukst is als je ze zelf van de boom hebt geplukt!
Zelf hou ik het meeste van een naturel recept. Het liefste met goudrenetten (en dan maar 4 stuks), met een klein beetje suiker en kaneel. Heerlijk! (Aan vanille als toevoeging had ik trouwens nog niet gedacht!)
Josephine recently posted…Victoriaans interieur: De woonkamer
https://www.myinnervictorian.nl/victoriaans-interieur-woonkamer/
Oh ja, van die warme appelmoes. Ik vind dat toch zo heerlijk. Maar te lui om te bereiden. Dan maar hak..
En dan ff in de magnetron. Is ie ook warm 🙂
toen ik het nog kon eten maakte ik het ook altijd zelf !!Heerlijk. zonder suiker maar met lekker veel kaneel 😀
Heerlijk ik ga het van de week maken met een beetje kaneel erdoor ik ruik de lucht al helemaal