De allerleukste en vooral allerlekkerste kerstcadeautjes zijn zelfgemaakt. Want zeg nou zelf: dat iemand voor jou de keuken is ingedoken en met aandacht en liefde iets heeft klaargemaakt, is toch eigenlijk onbetaalbaar? Ik geef de recepten voor drie zelfgemaakte kerstcadeaus en nog veel meer lekkere tips!
Zelfgemaakte kerstcadeaus
Bij o.a. Xenos koop je leuke homemade labels. Of hang een paar kerstballetjes en een kaartje aan de verpakking.
Salted caramel
Het culi-woord van 2016 moet toch wel salted caramel of gezouten karamel zijn. Want waar kwam je het niet tegen. Het is ook echt ontzettend lekker maar vrij makkelijk zelf te maken. Het vergt wat aandacht en geduld, maar dat proef je dan ook!
Wat heb je nodig (2 potjes van 125 ml):
- 200 gram (basterd)suiker
- 50 ml water
- 100 gram gezouten boter, in blokjes
- 125 ml slagroom
- 1 theelepel (grof) zeezout
Doe de suiker met het water in een pan. Niet roeren! Breng op middelhoog vuur aan de kook. Niet roeren! Haal eventuele suikerkristallen aan de rand van de pan weg met een nat kwastje (zodat ze niet verbranden). Als de suiker een mooie volle bruine kleur krijgt kun je de pan een beetje ronddraaien. Zodra de suiker lichtbruin is haal je de pan van het vuur en roer je de boter in blokjes erdoor. Roer totdat alles is opgelost. Zet de pan terug op het vuur en voeg beetje bij beetje de room toe. Roer tot een glad geheel. Voeg 2 theelepels grof zeezout toe.
Laat het geheel een beetje afkoelen en giet in een of twee kleine afsluitbare (weck)potten.
Na afkoelen goed afsluiten, de salted caramel blijft zeker een maand goed.
Chocoladeflikken met studentenhaver
Een favoriet van mijn vader, dus ik maakte ze voor hem al voor Sinterklaas. Eenvoudig te maken en in een mooi doosje en lief en lekker cadeau. Je kunt natuurlijk ook andere toppings gebruiken: zilveren smarties bijvoorbeeld, of caramelblokjes.
Wat heb je nodig (12 flikken):
- 150 gram chocolade (melk, puur of wit)
- Studentenhaver (of andere decoratie)
- Muffinvorm siliconen
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Om de chocolade extra knapperig te krijgen smelt je eerst ¾ en roert hier –als de chocolade gesmolten is – de overige chocolade doorheen totdat het smelt. Hiermee ‘tempereer’ je de chocolade. Verdeel het mengsel over 12 siliconen muffinvormpjes. Tik de vorm een paar keer tegen het aanrecht zodat de chocolade goed uitvloeit. Verdeel de studentenhaver erover en laat in de koelkast goed uitharden. Druk de flikken voorzichtig uit de vorm en verpak ze in een mooi doosje.
Warme chocolademelkset
Dit leuke chocolademelksetje vond ik op Pinterest. Het was best even zoeken naar geschikte glazen buisjes, ik vond deze uiteindelijk bij Xenos (gevuld met losse kruiden die ik weer andere potjes heb gedaan). Later vond ik ook leuke flesjes bij So Low.
De buisjes vul je met de lekkerste ingrediënten voor warme chocolademelk: cacaopoeder (of chocoladedruppels of nesquik), mini-marshmallows en crushed candycanes. Maar je kunt er ook leuke chocoladedecoratie in doen, of koekkruimels of, of, of. Bind de buisjes samen met een mooi lint of, in dit geval, met een (nep) dennentakje.
Vorig jaar schreef ik ook een artikel over zelfgemaakte kerstcadeaus. Met daarin o.a. lemoncurd, bonbons, marmelade, fudge, paté, kaaskoekjes en….hondenkoekjes!
En de afgelopen weken vond je op mijn blog ook heerlijke cranberrykoekjes, azijn en compote om cadeaut te doen!
Ik maak deze week o.a. salted caramel, kaaskoekjes en jam voor onder de boom. Wat ga jij maken?
Wat een super leuke en lekkere kado ideetjes zijn dit. Helaas kan ik ze met mijn arm die donderdag weer wordt geopereerd niet maken maar ik bewaar de recepten voor volgend jaar. Fijne kerstdagen en een heel goed 2017.
Jij ook fijne kerstdagen Karin! Ik kom in het nieuwe jaar wel wat lekkere dingen bij je langsbrengen!
Super leuke cadeaus! Van een potje salted caramel onder de boom worden vast heel veel mensen blij 🙂
Wat een leuke ideetjes! Vooral die chocomel buisjes vind ik heel origineel!
Leuke ideeën. Bij salted caramel maakt mijn hart altijd een sprongetje. Zo lekker vind ik dat.
Wat een enorm leuke en lekkere cadeau’s. De salted caramel lijkt mij niet vervelend om cadeau te geven of te krijgen. 🙂
Met salted caramel scoor je altijd!
En nu wil ik gewoon salted karamel. En chocolade flikken. En nog meer karamel. (en dat is jouw schuld! hahahaha)
Guilty as hell hahaha
Hmmmm, lekker, lekker! Maar die salted caramel, wat doe je er nu mee? Eet je dat met een lepel uit dat potjes? Doe je ’t over ijs? Wat is daarvan de bedoeling?
Inderdaad is het heerlijk over ijs. Maar ook als topping voor een cupcake, op een plak cake of koekje. Als vulling van zelfgemaakte bonbons of tussen twee taarthelften.
Echt fantastisch dit! En zo makkelijk eigenlijk…<3