Eggnog ken je vast wel uit Amerikaanse films. Het is een heerlijke romig melkdrankje met ei en suiker. In Nederland noemen ze het ook wel eierpunch. Het lijkt enigszins op onze advocaat, maar bevat traditioneel geen alcohol. Ik geef je het heerlijke recept voor homemade eggnog.
Geschiedenis van eggnog
Eggnog werd al gedronken in de middeleeuwen, toen was het een melkachtig drankje met bier. Rond 1800 is het drankje overgewaaid naar Amerika waar het razend populair is. Het wordt veel gedronken tussen Thanskgiving en kerst. De naam eggnog is waarschijnlijk een samentrekking van het woord noggin, dat houten beker betekent, grog, dat sterk bier of dikke drank betekent en natuurlijk het ei, de egg!
Wel of geen alcohol?
Traditioneel bevat eggnog geen alcohol, in tegenstelling tot de Nederlandse advocaat (die overigens ook heel lekker is om zelf te maken!). Maar je kunt er gerust een scheutje whiskey, rum of cognac aan toevoegen als je dat lekker lijkt. Eggnog wordt koud gedronken. Maar je kunt het op hele koude dagen ook prima warm drinken. De drank blijft ca. 3 dagen goed in de koelkast.
Nog wat handige tips
Tip 1: eieren scheiden doe je zo!
Tip 2: wat je moet doen met die vijf eiwitten die je nu over hebt? Je kunt eiwitten ook prima invriezen!
Tip 3: wil je zeker weten dat je drankje ‘veilig’ is, ofwel geen salmonella kan bevatten. Gebruik dan een kookthermometer en verhit de vloeistof tot tenminste 70 graden.
Ingrediënten
- 5 eierdooiers
- 500 ml melk
- 250 ml slagroom ongeklopt
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 0,5 theelepel vanille essence
- 0,5 theelepel nootmuskaat bij voorkeur vers geraspt
- 1 kaneelstokje
- kaneelpoeder
Aan de slag!
- Scheid de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Klop de dooiers los met een garde in een hittebestendige kom.5 eierdooiers
- Breng de melk, slagroom, suiker, vanille-essence, nootmuskaat en het kaneelstokje op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan.500 ml melk, 250 ml slagroom, 200 gram fijne kristalsuiker, 0,5 theelepel vanille essence, 0,5 theelepel nootmuskaat, 1 kaneelstokje
- Giet nu beetje bij beetje de warme melk bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Als alle melk is toegevoegd doe je het geheel weer terug in de pan.
- Warm nog een paar minuten door op middelhoog vuur maar laat niet koken.
- Giet de eggnog door een zeef in een fles of kan en laat volledig afkoelen, bij voorkeur een hele nacht in de koelkast. Dan trekken de smaken lekker in!
- Serveer met wat kaneelpoeder.kaneelpoeder