Gemberbier wordt in Suriname ook wel Gingabiri genoemd. Een heerlijke, pittige én gezonde drank. Ik ben er dol op! Het recept dat ik gebruik komt uit het kookboek SuriMAM cooking van de zusjes Moreen, Aretha, en Martha Waal.
Gemberbier
In gemberbier zit – anders dan de naam doet vermoeden – geen alcohol. Maar de kruidige smaak van de gember en de kruidnagels geven een heerlijk warm gevoel. Het perfecte winterdrankje wat mij betreft. Ik koop de gember bij de Turkse supermarkt, daar betaal ik voor grote hoeveelheden veel minder dan in de gewone supermarkt. Een tip: maak meer dan 1 liter. Het is zo lekker, dat het maken vele malen langer duurt dan het opdrinken ervan. Leuke anekdote: op zoek naar een koele en donkere plek belandde mijn mengkom met gembermengsel in de kledingkast van mijn man. Die wel even raar stond te kijken toen hij de volgende dag een overhemd wilde pakken…
SuriMAM
Ik ontmoette de zusjes in april 2017 tijdens de culiperslunch en was meteen enthousiast! Eten moet je met liefde bereiden, zo leerden de zussen van hun moeder. Soso lobi. Naast aandacht en liefde is er nog een ander belangrijk ingrediënt voor de Surinaamse keuken: mooie verhalen. Ook die vind je terug in dit familiekookboek SuriMAM cooking. In oktober kwam er zelfs een tweede editie uit: SuriMAM cooking 2. Ik maakte uit hun boek ook de heerlijke Surinaamse gomma koekjes
Gemberbier maken
Wat heb je nodig (1 liter)
- 300 gram gemberwortel
- 1 citroen
- 1 limoen
- 150 gram rietsuiker
- 1 liter water
- 10 kruidnagels
Extra nodig: glazen fles met beugel
Schil de gember en snijd fijn. Doe samen met het sap van de citroen en limoen in de blender en pureer tot een fijne moes. Doe het in een grote schaal, roer er de suiker door en giet er 1 liter kokend water op. Roer goed. Voeg de kruidnagels toe en dek af met een theedoek.
Zet de kom op een donkere, koele plek en laat de smaken minimaal 12 uur intrekken.
Zeef het bier en voeg naar smaak extra suiker of citroensap toe.
Hallo, Ik heb een vraagje.
In alle andere recepten die ik heb gevonden op het internet staat ook koolzuurhoudend water vijy. Hierbij niet. Moet je bij dit recept nog later water toevoegen?
Nee, dit is gemberbier zonder koolzuur, het is een oorspronkelijk recept. Je zou koolzuurhoudend water kunnen gebruiken maar ik weet niet of er na 12 uur intrekken van de gember nog veel koolzuur overblijft…
Hallo, ik heb je recept gevolgd en het resultaat is super, maar heeeeel intensief. Ik zal het in kleine hoeveelheden moeten toevoegen aan andere drankjes. Hoelang kan ik het gekoeld bewaren?
Je kunt het best lang bewaren hoor, enkele weken zeker. Je zou het eventueel ook kunnen verdunnen met water. Maar die intense smaak die hoort juist bij gemberbier!