Voor de foodblogswap van oktober kreeg het Engelstalige blog Onapona’s kitchen* toegewezen. Sonja (van kinds af aan al Onapona genoemd) is een Belgische blogger die woont in Luxemburg. Hoewel zij nog niet zo lang blogt staan er al heel wat lekkere gerechten op haar blog. Mijn oog viel al snel op de ginger syrup. Ik wilde al heel lang zelf homemade ginger ale maken, en de siroop is hiervoor een perfecte basis!
Ik ben altijd al fan geweest van de smaak van ginger ale, maar sinds ik de Duitse versie van Thomas Henry heb ontdekt ben ik helemaal om. Mijn favoriete traktatie voor het weekend. Ginger ale – of in dit geval gember siroop – doet het ook heel goed met bijvoorbeeld prosecco of spumante. Of maak een heerlijke ginger & tonic door aan je ginger ale nog een scheut gin toe te voegen.
Ginger ale – ook wel gemberbier genoemd – komt oorspronkelijk uit Amerika en beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de drooglegging in de jaren 20 van de 20e eeuw.
Je kunt de gembersiroop ook gebruiken in bijvoorbeeld cake, thee, sladressing, in sauzen of op de pannenkoek. De smaak te pakken? Maak dan ook eens muntsiroop of lavendelsiroop! Liever gemberbier maken?
Homemade ginger ale
Wat heb je nodig (ca. 250 ml siroop)
Voor de siroop:
- 250 gram gember (geschild en in plakjes)
- 250 ml water
- 250 gram suiker
Extra nodig: glazen fles met beugel
Voor de ginger ale
- Verse limoen
- Bruiswater (b.v. Spa Rood)
Breng in een pan het water, de suiker en de gember aan de kook. Laat op laag vuur heel zachtjes 10 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen. Laat voor extra pittigheid de siroop nog zo’n 3 uur staan. Zeef de siroop en giet in een schone fles.
Maak nu je eigen homemade ginger ale door aan 25 ml. siroop 175 ml bruiswater en het sap van een halve limoen toe te voegen. Nog wat ijsblokjes toevoegen en klaar is je homemade gingerale. Verser dan dit wordt het niet!
De siroop is zo’n 1-2 maanden houdbaar in de koelkast.
Heel jammer dat de blog van Onapona’s keuken ermee stopt! Hopelijk kan ze toch een doorstart maken. Je recept ziet er in ieder geval waanzinnig lekker uit. Zoals je weet groot gember liefhebber hier (niet voor niets ligt er altijd een stukje gember bij ons in de koelkast 😉 ) dus deze ga ik even onthouden, lekker!
Herkenbaar! Alleen bewaar ik gember nooit in de koelkast eigenlijk… Is dat beter?
Ik ben gek op ginger ale. Zo lekker en apart. Leuk dat je er nu een recept van hebt!
Kan je ook nog iets doen met de gember die overblijft? Kan je deze bewaren voor thee, sushi oid en wat heb ik daar verder voor nodig.
Voelt zo zonde om het allemaal weg te gooien behalve het sap…
Na het ’trekken’ van de gember zal er niet veel smaak meer over zijn, dus in principe niet meer te gebruiken.
Maakt de duur van het wachten uit? 5 uur bijvoorbeeld i.p.v. 3 uur?
Hoe langer hoe pittiger, alleen is op den duur alle smaak wel opgenomen.