In India dronk ik bij het ontbijt altijd een masala chai. Uit zo’n leuk terracotta kopje. Heerlijk geurende warme zoete en kruidige thee, met melk. Ik vertel je hoe je ook zo’n stukje comfort uit India zelf kunt maken met dit gemakkelijke masala chai recept.
Chai tea
Chai is Hindi voor thee. Masala betekent kruiden. Masala chai is zoete kruidige thee met melk. In Nederland hoor je vaak chai tea zeggen. Je zegt dan dus eigenlijk thee thee. Hetzelfde geldt voor naan, dat brood betekent. Naan brood is dan brood brood. In Nederland wordt ook vaak de term chai latte gebruikt.
Welke kruiden in de masala chai?
In mijn masala chai vind je kardemompeulen, kaneel, kruidnagel en gember. Een heerlijk ruikende én smakende combinatie. Wat er in de masala mix zit verschilt per regio. Zo kun je peper, munt, rozenblaadjes of safraan terugvinden in de kruidenmix. Gebruik bij voorkeur wel hele kruiden (ipv gemalen). Dat komt de uiteindelijke smaak zeker ten goede!
Masala chai verkopers
In India zie je op straat veel masala chai verkopers. Die gieten de thee van een hele hoge afstand in de kopjes, zodat er een schuimkraag ontstaat. Een leuk gezicht! Zie bijvoorbeeld deze YouTube video. Ik kocht mijn terracotta chai kopjes van zo’n verkoper. Voor 10 cent per stuk!
Masala chai recept
Masala chai
Wat heb je nodig:
- Zeefje
Ingrediënten
- 200 ml water
- 2 zakjes zwarte thee
- 5 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel gemberpoeder
- 200 ml volle melk
- suiker naar smaak
- gedroogde rozenblaadjes optioneel
Aan de slag!
- Plet de kardemompeulen een beetje met een vijzel of de achterkant van een lepel. Breng in een pannetje het water aan de kook en voeg hier de thee en de specerijen aan toe. Laat op een laag vuur een paar minuten trekken.
- Giet de melk erbij en breng voorzichtig weer aan de kook. Laat een paar minuten inkoken maar blijf er wel bij, melk kookt snel over! Probeer een kookpunt te vinden waarop de melk wel lekker inkookt maar niet overkookt.
- Roer er suiker naar smaak door.
- Giet de thee door een zeefje in twee kopjes. Decoreer eventueel met gedroogde rozenblaadjes.