De Mimosa cocktail is de ultieme brunchcocktail, ideaal voor kerst, oud-en-nieuw, pasen of bijvoorbeeld als welkomstdrankje op een feest of bruiloft. Deze cocktail wordt soms wel eens verward met een andere cocktail, de Buck’s Fizz.
Verschil tussen mimosa en Buck’s Fizz
Zowel een mimosa als een Buck’s Fizz bestaan uit mousserende wijn (meestal champagne) en jus d’orange, alleen de verhoudingen verschillen. Bij een mimosa is de verhouding champagne-jus d’orange 50/50%. Een Buck’s Fizz bestaat uit 1/3 jus d’orange en 2/3 champagne. In plaats van champagne kun je ook sekt, cava of prosecco gebruiken. Of alcoholvrije mousserende wijn, voor een kindvriendelijk alternatief. Meer lezen over het verschil tussen deze mousserende wijnen?
Jus d’orange
Hoewel ik verse jus d’orange het lekkerste vind, is het nadeel dat het vruchtvlees met de bubbels naar boven stijgt en zo een laagje vormen op je drankje. Niet zo’n mooi gezicht dus als je dat niet wilt gebruik je het beste jus d’orange uit pak zonder vruchtvlees.
Geschiedenis
De Buck’s Fizz werd in 1921 voor het eerst geserveerd in de Buck’s Club in Londen. In Engeland wordt het traditioneel gedronken bij het kerstontbijt. De mimosa is genoemd naar de gelijknamige geelbloemige plant en wordt al eeuwenlang gedronken in Spanje, waar sinaasappels en cava in overvloed aanwezig zijn. De mimosa is ook nog eens mijn favoriete bloem, die heerlijk ruikt!
Mimosa of Buck’s Fizz
Wat heb je nodig:
- Jus d’orange
- Champagne, cava of sekt
- (Eventueel) sinaasappel
Extra nodig: champagne glazen, zesteur
Schenk de jus d’orange in een champagne glas (1/3 of ½). Vul voorzichtig aan met champagne, sekt of cava. Decoreer eventueel met wat reepjes sinaasappel zest (die je van een schoongeboende sinaasappelschil trekt met een zesteur).