Als deze cocktail ergens op de kaart staat, dan bestel ik ‘m: mojito. Bij voorkeur de klassieke versie met limoen, maar bij gebrek aan ook gerust een strawberry of andersoortige mojito. Ik deel vandaag het recept van mijn favoriete cocktail!
Geschiedenis
De geschiedenis van deze cocktail gaat maar liefst terug naar de 16eeeuw en is wellicht de allereerste cocktail ooit. In die tijd noemde men de mojito ‘el draque’, naar zijn geestelijk vader Sir Francis Drake (1540-1596). Deze beruchte Engelse kaper was namelijk dol op dit drankje van aquardiente (vuurwater), suiker, munt en limoen. Het was ook nog eens ‘goed voor je’ want het middel tegen koorts, verkoudheid en griep Later werd dit toch wel heftige vuurwater (45% alcohol!) vervangen door rum.
De naam komt waarschijnlijk van het Spaanse woord mojar (nat maken). Ook wordt wel gedacht dat de oorsprong Westafrikaans is. Mojo betekent daar ‘een vloek uitspreken’. Meer lezen over de geschiedenis van mojito en andere cocktails?
Inspiratiebron
De mojito is al inspiratiebron geweest voor meerdere recepten op mijn blog. Want wat dacht je van deze mojito tartelettes? Of deze mojito cakerol?
Mojito
Wat heb je nodig (1 glas):
- 15 ml limoensap (dat is ongeveer het sap van een halve limoen)
- 50 ml witte rum
- 1 eetlepel rietsuiker (ik gebruikte bruine suiker, je mojito wordt dan wel ‘donkerder’)
- 12 blaadjes verse munt
- bruiswater
- crushed ijs of ijsblokjes
Extra nodig: (eventueel) stamper, rietje
Meng in een glas de rum, limoensap en suiker. Kneus de muntblaadjes lichtjes tussen je handen (klap ze bijvoorbeeld tegen elkaar) en voeg toe aan het glas. Vul af met crushed ijs en bruiswater.
Tip:
- Voeg voor een aardbeien mojito twee verse aardbeien toe en stamp fijn met een cocktailstamper.
- Ook lekker met frambozen en Bacardi Razz (rum met frambozen smaak)
- IJs crush je in een goede blender of door de ijsblokjes in een stevige plastic zak te stoppen, om te wikkelen met een handdoek en fijn te slaan met een deegroller of hamer.
- Het mooie glas is van Xenos