Wij zijn thuis dol op Aziatisch eten. En dan vooral de Thaise en de Indiase keuken. Je vindt dan ook veel recepten uit deze keukens terug op mijn blog. Wat ik eigenlijk nooit doe is wijnadvies geven bij gerechten. Deels omdat ik gewoon geen echte wijnkenner ben. Maar wijn drinken doe ik wel graag! En omdat de keuze van welke wijn drinken bij Aziatisch eten soms best lastig is, wil ik daar vandaag iets meer over vertellen.
Wijn drinken bij Aziatisch eten
Zoveel mensen zoveel smaken. Dat geldt zeker voor wijn. Drink dus vooral die wijn die je zelf lekker vindt. Ook is de Aziatische keuken natuurlijk heel erg divers. Want qua smaak zowel zoet, als zuur, pittig of romig. Wat je in ieder geval als richtlijn kunt aanhouden: witte wijn past bij de meest Aziatische gerechten. Ik beperk me voor deze blogpost dan ook tot witte wijn.
Wijn bij pittig en kruidig Aziatisch eten
Gerechten uit de Indiase keuken zijn vaak pittig en in ieder geval stevig gekruid Daar past dan ook heel goed een kruidige wijn bij. Bij een heerlijke curry gaat mijn voorkeur dan uit naar een lekkere Gewürztraminer of een Pinot Grigio. Vermijd in ieder geval friszure wijnen (zoals wijnen van de Sauvignon Blanc), die versterken vaak de pittige of pikante smaak, in plaats van deze te verzachten. Ook wijnen met een hoog alcoholpercentage (hoger dan 14%) kun je om diezelfde reden het beste niet schenken.
Over het algemeen kun je stellen dat frisse, lichte witte wijnen de pittigheid in een gerecht blussen. Met een licht zoete witte wijn maak je het gerecht ook wat zachter. Een smaakrijke, kruidige wijnen versterken juist de smaken in een gerecht.
Wijn bij Aziatisch eten met vis
Bij gerechten met vis als sushi en sashimi (of deze heerlijke sushi taartjes!) past ook een wijn met een wat ziltige smaak. Denk dan vooral aan wijnen uit de Chablis streek, van de Chardonnay druif. Ook de frisse Oostenrijkse Grünerveltliner komt prima tot zijn recht bij visgerechten. Zoals deze heerlijke Thaise mosselen!
Wijn bij Thais eten
In veel Thaise gerechten is kokosmelk verwerkt. Neem bijvoorbeeld mijn favoriete Massaman curry. Dit soort romige gerechten komen het best tot zijn recht met wijnen van de Chardonnay druif. Maak je – net als ik – graag Pad Thai met kip of garnalen? Of een smaakvolle thom kha kai soep? Schenk daar deze heerlijke witte Siciliaanse wijn van de grillo druif bij!
Drink jij graag wijn bij het eten? Wat is jouw favoriete wijn-spijs combinatie?
helaas ik mag niet drinken en vind het ook niet lekker als ik eerlijk ben maar misschien komt dat omdat ik het niet gewend ben. nee ik spoel alles saai weg met water of spa rood
Dat is wel jammer, dat je dat niet mag. Gelukkig maar dan dat je het ook niet lekker vind.
Wat een handige tips. Ik vind het vaak lastig passende wijnen te vinden bij Aziatisch of Arabisch eten. Ik zal dit artikel er wat vaker bij pakken nu!